"Annen şehit dediler o an kalbim yandı"

Somali’deki Türk okulunda 3 aydır gönüllü olarak Türkçe öğretiyordu Kemale hoca. 2 çocuğunu da alıp servise bindi. Yolda, teröristler minibüsü çarpraz ateşe aldığında şehadete ulaştı. Eşini kanlar içerisinde gören Eflatun İsmayiloğlu, “Arka koltuktaydı Kemale. Temiz kalmıştı yüzü. Ama 10’dan fazla kurşun yemiş” dedi

Şehit eğitimcilere ağlatan veda


Nihat ve Nidcat kardeşler de saldırıda ağır yaralandı. Nidcat'ın tedavisi tamamlandı ama omuriliği parçalandığı için ayağa kalkamayan Nihat, Türkiye'de tedavi görüyor. Annesinin kan kustuğunu gören ve sonra şehadet haberini alan Nihat o anı, “Kalbim yandı, içim o kadar acıdı ki bunun tarifi yok” diye anlattı

Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Kıblenüma İlköğretim Okulu'nun servis minibüsüne 30 Mart'ta düzenlenen terör saldırısında iki Türk okulu öğretmeninin yanı sıra Somalili güvenlik görevlisi, tercüman ve aracın şoförü de şehit oldu. 3'ü çocuk 4 kişi yaralandı. 

NİHAT'IN OMURİLİĞİ PARÇALANDI

Saldırıda şehit olan 34 yaşındaki öğretmen Kemale İsmayiloğlu'nun 2 oğlu hain saldırıdan ağır yaralı kurtulmuştu. Omuriliği parçalanan 11 yaşındaki Nihat'ın tedavisi Türkiye'de devam ederken, 9 yaşındaki Nidcat tedavisi tamamlandıktan sonra memleketi Azerbaycan'a gönderildi. Kemale hanımın eşi Eflatun İsmayiloğlu ve oğlu Nihat saldırı günü ve sonrasında yaşadıklarını gözyaşları içerisinde anlattı.

ÜZERİMİZE KURŞUNLAR YAĞDI

Saldırıdan ağır yaralı kurtulan Nihat İsmayiloğlu, dehşet anlarını tekrar yaşayarak şöyle anlattı: “Kurstan çıktık eve dönüyorduk. Annem en arkadaydı, ben de kardeşimle orta koltukta oturuyorduk. Birden üzerimize cam krıkları ve kurşunlar yağmaya başladı. Kafamızı kollarımızın arasına aldık. Yarım dakika kurşunladılar, biraz bekleyip sonra yine kurşunladılar.” 

HİÇBİR ACI HİSSETMEDİM

İki kurşun bir de şarapnel parçası isabet eden Nihat o gün yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Gözlerimi hep açık tuttum ama teröristleri göremedim, çünkü her yer duman olmuştu. O an hiçbir acı hissetmedim. Şuurum hep açıktı. 




HOCA, KARDEŞİMİN ÜZERİNE YIKILDI

Hıdır hoca vurulunca kardeşim Nidcat'ın üzerine yığılmıştı. Kardeşimi çektim, kapıyı açınca Hıdır hoca aracın dışına düştü. Beni araçtan bir Somalili çıkardı. Hiç ağlamadım, canım hiç yanmadı, doktorlar biran önce beni iyileştirsin diye o esnada hep sakin  kaldım. Nidcat da hiç ağlamadı. Gayet sakindik.”

'10 KURŞUN YEMİŞ AMA TEMİZDİ YÜZÜ'

Şehit Kemale hocanın eşi Eflatun İsmayiloğlu omuriliği parçalandığı için ayağa kalkamayan oğlu Nihat'ın başından bir an olsun ayrılmıyor. Somali'ye 2015'in ekim ayında giden ve öncesinde İstanbul'da çalışan İsmayiloğlu, gidiş hikayesini şöyle anlattı; “Bir buçuk ay sonra Kemale hanım, annem ve çocuklarımı Somali'ye getirttim. Kemale Hanım daha önce hiç çalışmamıştı, ev hanımıydı ama öğretmenlik mezunuydu. Somali'de Türkçe kursu teklifini kabul etti ve derslere başladı. Kendisini öğrencilerine adadı, hiçbir şey istemedi. Hayatında ilk defa orada öğretmenlik yaptı. Hiçbir zaman benden ayrılmadı. Allah rızası için yapıyordu bu işi. Gece yarılarına kadar çalışıyordu, aklı fikri öğrencilerindeydi. 2004'te evlendik, 2005'te İstanbul'a taşındık. Turizmle uğraştığım için yazları İstanbul'da kışın Azerbaycan'da kaldık.”

KOMŞUMUZ BAĞIRARAK GELDİ

Saldırı günü yaşadıklarını anlatırken İsmayiloğlu'nun gözleri nemlendi. O gün eve daha erken gittiğini belirten İsmayiloğlu, “Çocuklar geldiğinde dinlensinler diye evi topladım. Tam çayın altını yaktığım esnada saldırıda eşi yaralanan komşumuz Süleyman Hoca, bağırarak geldi. ‘Çabuk olun okulun servisine saldırmışlar' dedi. 5 dakika sonra oradaydık” diye konuştu.



NİHAT'IN VÜCUDU KAN İÇİNDE

Teröristlerin okula sadece 200 metre mesafede pusu kurduklarını belirten İsmayiloğlu unutamadığı o anlartı şöyle anlattı: “Olay yeri evimize yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaydı. Eşimin okulu normalde 3'te bitiyordu, Somalili kız çocuklara Türkçe kursu verdiği için okul 5'e kadar uzuyordu. Arka koltuktaydı Kemale hoca. Temiz kalmıştı yüzü. Ben nereden vurulduğunu bile anlamadım. Sonradan öğrendim ki üzerinde ondan fazla kurşun çıkmış. Sonra çocukları aradım, bağırarak dışarı çıktım bana çocukları gösterdiler, Nihat'ın göğüsten aşşağısı hep kandı, Nidcat'ın başından aşağı kanlar akıyordu. ‘Baba biz iyiyiz' dediler. Hatta kanlar içindeyken küçük oğlum, ‘Baba sen nasılsın sana bir şey oldu mu' diye sordu” Sonra hemen hastaneye geçtik.”

HASTANEDE ÖĞRETMENLER BAKTI

Olaydan bir gün sonra cenazeleri Türkiye'ye getirdiklerini belirten İsmayiloğlu, “Hıdır hocanın cenazesiyle İstanbul'a geldik. Ben cenazeye katılamadım çünkü biz transit olarak Azerbaycan'a geçtik. Orada 3 gün kaldım. Yoğun bakımda olan 2 çocuğumuz Somali'de kalmıştı, onlara bu sürede oradaki öğretmen arkadaşlarımız baktı” dedi.



UÇAK ÇOCUKLARI KABUL ETMEDİ

Çocukların tedavisi için Türkiye'ye gelmesi gerekmesine rağmen uçakların yaralı çocukları kabul etmediğine dikkat çeken İsmayiloğlu, büyük zorluklar çektiklerini belirtti. İsmayiloğlu, “Havalanında ambulans olmadığı gerekçesiyle Somali'ye gelen uçaklar götüremeyeceklerini belirtti. Sonra araya girenlerle Somali'den Cibuti'ye götürdük. Çocukları uçaktaki üçlü koltuğa yatırdık. Cibuti'de ayarlanan bir ambulansla oradaki arkadaşımızın evine gittik ve gün kaldık. Cibuti'den THY uçağıyla sedye üzerinde Türkiye'ye geldik” ifadelerini kullandı.

'KAN KUSTUĞUNU GÖRDÜM'

Olay sonrasında annesini hastanede gördüğünü söyleyen Nihat şunları anlattı: “Ben annemin hayatta olup olmadığını bilmiyordum. Hastanede suni teneffüs yaparlarken kan kustuğunu gördüm. Annemim vefat ettiğini Türkiye'de öğrendim. O ana kadar yaşıyor sanıyordum. Çünkü babam annemin öldüğünü bana söylememişti. Babamı, ‘Annem şehit mi oldu' diye çok sıkıştırınca o da gerçeği açıkladı, o an kalbim yandı, o kadar acıdı ki içim, bunun tarifi yok.”

HIDIR ÖĞRETMEN 3 VALİZLE GİTMİŞTİ

Aynı saldırıda şehit olan Hıdır Çalka, Mardin'de 7 çocuklu bir ailede büyüdü. 10 yıl gurbet ellerde öğretmenlik yaptı. Vefakar öğretmen, savaş bölgesi demeden gönüllü olarak Kenya'dan Somali'ye gitme kararı aldı. 3 valiziyle eşini ve 6 ve 2 yaşındaki evlatlarını götürdüğü Moğadişu'da 8 aydır görev yapıyordu.



<< Önceki Haber "Annen şehit dediler o an kalbim yandı" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER