Antalya OSB'deki firmalar atıklarını paylaşacak

Antalya OSB'deki firmalar atıklarını paylaşacak

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren firmaların birbirlerinin atıklarından faydalanmasına imkan sağlayacak Endüstriyel Simbiyoz Projesi ay sonunda başlayacak. Proje sayesinde kaynak tüketiminin azaltılması ve atıkların kaynağından önlenmesi hedefleniyor. Ayrıca bu yolla daha iyi çevre performansı, ekonomik kazanım ve rekabet gücünün artırılması da amaçlanıyor.

Birbirine fiziksel olarak yakın olup, normalde birbirinden bağımsız çalışan iki veya daha fazla ekonomik işletmenin bir araya gelerek malzeme, enerji, su veya yan ürünlerin fiziksel değişimi de dahil olmak üzere, her türlü varlığın, lojistik ve uzmanlık kaynaklarının paylaşımı ya da ortak kullanımına 'endüstriyel simbiyoz' deniyor. Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, bu proje sayesinde firmalar arasında oluşturulan yeni iş birlikleri ile ortaklık kültürünün benimseneceğini, ortak satın alma, ortak pazarlama, ortak eğitim gibi konularda da işbirliğinin gelişeceğini ifade etti. Bahar, "Ortak sorunlara, ortak çözümler bulunabilmesi sonucunda kalite ve verimliliğin artması, maliyetin ise azalması beklenmektedir." dedi.

Konu hakkında mayıs ayında Antalya OSB'de Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) yetkilileriyle toplantı gerçekleştirildiğini ve vakfın sunduğu projenin yönetim kurulları tarafından kabul edildiğini belirten Ali Bahar, ayrıca şu bilgileri verdi:

"Projenin başlamasıyla birlikte, Antalya OSB içinde ve dışında bulunan sanayi sektörü ve sanayi dışı sektör temsilcileri ile ilgili kamu kurumlarına ziyaretler gerçekleştirilecek, mevcut veriler çerçevesinde gerekli projeksiyon ve yaklaşımlar yapılarak OSB içinde ve dışında olabilecek endüstriyel simbiyoz potansiyeli ortaya koyulacaktır. Hedef kitle ve ilgili paydaşlar davet edilerek Antalya OSB firmalarına ve yönetimine yönelik endüstriyel simbiyoz ve temiz üretim eğitim organizasyonu planlanacaktır. Yapılan sinerji çalıştayları sonrasında öncelikli bulunan 3 adet endüstriyel simbiyoz olanağı için fizibilite çalışmaları yapılacak, iyi uygulama/fizibilite örnekleri raporlanacak, farkındalık arttırıcı ve ilgi çekici sonuçların paylaşılması, tüm çıktıların uygun araçlarla duyurulması ve yaygınlaştırılması sağlanacaktır."

Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye'deki OSB'ler arasında ilk olduğu ve 24 ay süreceği bilgisini de paylaştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Antalya OSB'deki firmalar atıklarını paylaşacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER