'Antepfıstığında altın çağ yaşanıyor'


Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 2015 yılında tarihinin en yüksek rekoltesine ulaşan Antepfıstığının, sektörde reform sayılacak projelerinde hizmete girmesiyle birlikte altın yılını yaşadığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 200 bin kişinin geçim kaynağı olan Antepfıstığında üretimin artırılması ve işleme teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çok ciddi atılımların gerçekleştirildiğini vurgulayan Tiryakioğlu, "Hükümet, ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin destekleriyle Antepfıstığında artık yeni bir dönemin kapıları aralandı. Eskiden sadece iç pazara yeten fıstığımız artık dünya pazarlarında daha etkin rol almamızı sağlayacak." dedi. Antepfıstığında gerileme sürecinin bittiğini ve yükselme sürecinin başladığını müjdeleyen Tiryakioğlu, geçen yıl tahmini 144 bin tonla rekolte ile zirve yapan ürünün bu gelişimini ileri sezonlarda da katlayarak devam ettirmesini beklediklerini ifade etti.

Tiryakioğlu, "Son yıllarda verimli topraklara ekilen aşılı Antepfıstığı fidanlarının meyve vermeye başlamasıyla birlikte 5-6 yıl içerisinde bu ürünümüzde 300-400 bin ton rekolteyi ulaşmayı öngörmekteyiz. Gıda Tarım Örgütü'nün (FOA) 2012 verilerine göre dünya Antepfıstığı üretimin 472 bin tonu İran, 235 bin tonu ise ABD'de üretilmekte. Bölgemizde yeni Antepfıstığı fidanlarının tam olarak ürün vermeye başlamasıyla birlikte ABD'ye devrettiğimiz ikincilik koltuğumuzu birkaç yıl içerisinde tekrar alacağımızı tahmin ediyorum. Bizim asıl hedefimiz aroması ve tadıyla dünyanın en kaliteli Antepfıstığının yetiştirildiği ülkemizi sıralamada dünya liderliğine taşımak." şeklinde konuştu.

"İŞLETMECİLER DÜNYA PAZARLARINA TAŞINACAK"

Antepfıstığına yönelik yapılan teknolojik yatırımların yanı sıra üreticilerin uluslararası piyasalarda rekabetçiliğini geliştirecek çalışmalara da 2015 yılı içerisinde şekilde yer verildiğini anımsatan Tiryakioğlu, "Ekonomi Bakanlığımız tarafından desteklenen UR-GE Projesine Antepfıstığı işletmecilerimizin dâhil olmasını sağladık. Gerekli kümelenme çalışmalarının başarıyla tamamlandığı projede, işletmecilerimiz devlet desteğiyle dünya pazarlarında artık daha aktif rol alabilecekler. Borsamızın girişimleriyle ülkemizde ilk defa Antepfıstığına yönelik rekolte tespit komisyonu kuruldu. Antepfıstığı rekoltesinin gerçeğe yakın olarak tespit edilebilmesi, piyasada spekülatif dalgalanmalara meydan vermeksizin fiyatın gerçek arz/talep dengesine göre oluşmasına katkı sunmak amacıyla kurulan komisyon, ilk tahmini rekolte rakamlarını da geçtiğimiz üretim sezonunda açıkladı." değerlendirmesinde bulundu.

"ANTEPFISTIĞINDA ORTAK AKIL"

Antepfıstığının kentin önemli bir marka değeri olduğunu ve bu konuda yerel yönetimler adına Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de çalışmalara öncülük ederek destek verdiğini vurgulayan Tiryakioğlu, şunları söyledi: "Başkanımızın değerli katkılarıyla şehrimizde 'Uluslararası Antepfıstığı Konseyi' kurulması için çalışmalara başladık. Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğiyle konseyin resmiyet ve ulusal boyut kazanması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdindeki başvurularımızı tamamladık. Ulusal Antepfıstığı Konseyi, ürünümüzün sürekli gündemde olmasına katkı sağlayacak çalışmalar yürütecek." CİHAN
<< Önceki Haber 'Antepfıstığında altın çağ yaşanıyor' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER