AOÇ Müzesi'ndeki yangında Atatürk'ün traktörlü yağlı boya resmi de yanmış


Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Müze ve Sergi Salonu'nda 3 Kasım 2015 gecesi çıkan yangınla ilgili Ankara İtfaiyesi'nin raporu ortaya çıktı. Rapora göre, yangında Atatürk'ün envanterde 9 kayıt numaralı traktörlü fotoğrafı kısmen yandı, ıslandı ve duman nedeniyle islendi. Raporda ayrıca kamera kayıtları ve kablonun da yandığına yer verildi. AOÇ yetkilileri yangında müzenin çatısının yanı sıra depo, sinevizyon odası, müzeye ait sandalyeler ile ahşap rölyeflerin yandığını açıklamıştı. Yetkililer, Atatürk fotoğraflarının ise yanmadığını iddia etmişti.

AOÇ Atatürk Müzesi'nde çıkan yangında, Atatürk'ün resminin de yandığı itfaiyenin raporlarına yansıdı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin resmi yazı ile istediği yangın raporunda Atatürk'ün çiftlikte traktörle resmedilen yağlı boya tablosunun yandığına yer verildi.

MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ RAPORU GÖNDERMEDİ

Atatürk Orman Çiftliği'ndeki yangın gerçeği Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin Büyükşehir Belediyesi'nin yangın dairesi biriminden istedikleri raporla ortaya çıktı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, resmi yazıyla hem AOÇ Genel Müdürlüğü'nden hem de Ankara İtfaiyesi'nden yangın raporlarını istedi. Müze Müdürlüğü'nden 'hazırlanan raporun kamu kurumlarına iletilmemesi kararı' alındığı bilgisi verildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ise raporunu Oda'ya gönderdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Kültür Bakanlığı ve AOÇ Genel Müdürlüğü'ne tepki göstererek, şu ifadeleri kullandı: "Bunun sorumluları kimse bu ihmalin peşine düşeceğiz. Kültür Bakanlığı kendisine miras bırakılan bir değeri koruyamayacak durumda. Kültür Bakanlığı önemli bir değerimizi koruyamıyor, bu ülkeye ait diğer değerleri nasıl koruyacak? Yangınla kaybedilenler arasında 9 envanter kayıt numaralı Atatürk'ün, çiftliği simgeleyen traktörlü yağlı boya tablosu var. Dijital fotoğrafların yandığı raporda yer alıyor. Hasır bir sandalyenin yandığına yer verilmiş. Bu hasır sandalye Atatürk'ün hasır sandalyesi mi? 20 adet bistro masası yanmış. Bize bırakılan bir değerin özellikle de bu değer Cumhuriyet'in kurcusunun yağlı boya tablosu ise bunu koruyamayan artık neyi koruyacak? Sorumlusu her kimse, gereken yapılmalıdır."

YANGINDA YANANLAR

Ankara İtfaiyesi'nin raporunda yangınla ilgili geniş detaylar yer aldı. Raporda 3 kamera ve kamera sisteminin yandığı, 1 adet hasır sandalye, 1 adet çember avize, 11 adet bistro masa, 1 adet Atatürk'ün traktörlü yağlı boya resmi (kısmen yanarak, ıslanarak ve islenerek), 4 kanallı ses mikseri, sergi salonunda bulunan 1 adete Atatürk'ün traktöre bindiği resim, 2 adet 72X90 ebatlarında, 17 adet 45X60 ebatlarında, 109 addet 48X60 ebatlarında, 27 adet 70X90 ebatlarında ve 1 adet de envantere kayıtlı kiremitin yandığı bilgisi verildi. Raporda ayrıca malzeme ambarında bulunan 2205 teneke süzme çam baldan 571 tenekenin kullanılamaz hale geldiği, 708 teneke süzme çiçek balından da 219 tenekesinin kullanılamaz duruma geldiği belirtildi. Raporda 700 metrekare Marsilya tipi oluklu çatı örtüsünün yandığı, hırsız alan kablo ve sistemleri, projeksiyon cihazı ve 1 adet klimanın yandığı bilgisi de verildi.
CİHAN
<< Önceki Haber AOÇ Müzesi'ndeki yangında Atatürk'ün traktörlü yağlı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER