AP Başkanı'ndan Erdoğan'a basın özgürlüğü eleştirisi

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından daha önceden planlanmayan bir basın toplantısı düzenledi.

AP Başkanı'ndan Erdoğan'a basın özgürlüğü eleştirisi

Martin Schulz, görüşmede Otadoğu'daki dramatik durum, mülteci krizi, Suriye problemleri, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra Türkiye'deki durumu da ele aldıklarını ifade etti. Basın özgürlüğü, iç güvenlik meselesi, terörle mücadele, barış sürecine geri döneminin gereğini ele aldıklarını belirten Schulz, "AP'nin bu konudaki görüşlerini aktardım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pozisyonunu da çok dikkatle dinledim." dedi.

AP Başkanı Schulz, bir soru üzerine, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın özgürlüğü meselesini görüşmemizde en önemli gündem maddesi haline getirmemesi sizi şaşırtmamış olmalı. Ama ben konuyu gündeme getirdim. Erdoğan da AP'den, Türkiye'nin iç durumu ile ilgili dengeli tartışma ve kararlar çıkartmasını istedi. Ben de ona AP üyelerinin birçoğunun, Türkiye'de basın özgürlüğü ve gazetecilerinin bağımsızlığı konusundaki endişelerinin anahtar bir rol oynadığını söyledim ve cumhurbaşkanından ve Türk hükümetinden AP'nin ülkedeki basının durumu ile ilgili birçok endişesi olduğunu dikkate almasını istedim." ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Türkiye'nin Suriye içerisinde güvenli bölge kurulması talebinin de gündeme geldiğini ifade eden Schulz, "Suriye için güvenli bölgenin kurulması konusunda ise BM Güvenlik Konseyi onayının şart olduğunu düşündüğümü söyledim." dedi.

AP Başkanı Schulz, Türkiye'nin aday ülke olarak 'güvenli olan üçüncü ülkeler' listesinde yer almamasının söz konusu olamayacağını ifade etti. Avrupa ülkeleri, 'güvenli' olarak tanımlanan ülkelerden daha zor mülteci kabul ediyor.

AP Başkanı Schulz, Konsey ve Komisyon başkanlarıyla birlikte Erdoğan'la akşam yemeğinde de görüşecek.

(CİHAN)
<< Önceki Haber AP Başkanı'ndan Erdoğan'a basın özgürlüğü eleştirisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER