AP milletvekili Ferber: Türkiye, AB'den uzaklaştı


Gecikmeli olarak açıklanan Türkiye İlerleme Raporu'nda altı çizilen hak ve hukuk ihlalleri Almanya'nın önemli dış gündem maddeleri arasında yerini aldı. AP milletvekili Markus Ferber, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını destekleyen herkes umarım Türkiye'nin AB yönünde değil, AB'den uzaklaştığını nihayet anlamıştır." dedi. Yeşiller Partili AP vekili Rebecca Harms ise Türkiye ile işbirliğinin ne anlama geldiğinin tartışmaya açılmasını talep etti.

Türkiye'nin dönem başkanlığında 15 Kasım tarihinde Antalya'da düzenlenecek G20 Zirvesi öncesi Türkiye'deki insan ve vatandaşlık hakları ile basın ve ifade özgürlüğü gibi temel haklarla ilgili yapılan ihlaller Almanya'nın önemli dış gündem maddeleri arasında yer almaya devam ediyor. Alman Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Avrupa Parlamentosu milletvekili Markus Ferber, sığınmacı kriziyle oluşan işbirliğine rağmen Türkiye'yle ilişkilerde "dikkatli olunması" uyarısı yaparak, "Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını destekleyen herkes umarım Türkiye'nin AB yönünde değil, AB'den uzaklaştığını nihayet anlamıştır." eleştirisinde bulundu.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen ay yayınlanması öngörülen, fakat 1 Kasım'da yapılan genel seçimler gerekçesiyle ertelendiği ifade edilen gecikmeli açıklanan Türkiye İlerleme Raporu'nda AK Parti hükümetine yönelik "ülkenin reform hızını yavaşlattığı ve insan hakları ve basın hürriyeti gibi temel haklarla ilgili yetersiz çabalar gösterdiği" eleştirileri tartışılmaya açıldı.

Alman devlet 1. kanalı ARD'ye bağlı haber sitesinde yer alan "Türkiye, kendisini AB'den uzaklaştırıyor" başlıklı Türkiye değerlendirmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye İlerleme Raporu hakkında sarf ettiği "adaletsiz, aşırı ve kabul edilemez" çıkışı hatırlatılarak, ilgili raporda "Erdoğan'ın ifade ve basın özgürlüğüne müdahaleler yaparak bunları gerilettirdiği, hâkim ve savcıların sert baskılar yaşadıkları ve rüşvet olaylarının aydınlatılmadığı" eleştirilerine yer verildiğinin altı çizildi.

Aynı haberde Türkiye İlerleme Raporuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve AK Parti hükümetine yöneltilen ağır eleştirilere rağmen AB'nin Türkiye'yle işbirliğine devam mesajı hakkında konuşan Alman Yeşiller Partili AP Parlamentosu vekili Rebecca Harms ise Türkiye'ye yönelik AB pozisyonundaki değişimin tartışmaya açılmasını talep etti. Harms, "Şimdi yaşananların ilk etapta sığınmacı kriziyle mi alakalı olduğu yoksa gerçekten Türkiye'yle müzakere sürecine mi dönüldüğü de tartışmaya açılmalıdır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber AP milletvekili Ferber: Türkiye, AB'den uzaklaştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER