AP oy çokluğuyla Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını tavsiye etti
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Kasım 27 2020
Paylaş
X Post
AB liderler zirvesi önecesi AP, AB ülkelerinden Kapalı Maraş'ın açılması ve Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye karşı yaptırım uygulanması talebinde bulundu.
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) oy çokluğuyla kabul edilen bir karar tasarısında, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Türkiye'ye karşı sert bir tutum izlenmesi istendi. Kıbrıs'taki Türk askerlerinin çekilmesinin istendiği, Maraş'ın sivil kullanıma açılmasının eleştirildiği ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz faaliyetlerinin de "provokatif" ve "yasadışı" olarak nitelendirildiği karar metninde, AB'nin "sert yaptırımlarla yanıt vermesi" gerektiği talep edildi ve Türkiye'nin faaliyetleri kınandı.
Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre Kapalı Maraş'ta eski duruma dönülmesi istenilen kararda, Maraş'ın sivil kullanıma açılmasının eski mal sahiplerinin Maraş'a geri dönme ihtimalini ortadan kaldırabileceğine işaret edildi. AP'deki oturumda söz alan AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı David McAlister, Türkiye'nin Kapalı Maraş'la ilgili tutumunun "kabul edilemez" olduğunu söyledi. Kararda tek federasyon, iki toplum, iki bölge ve ortak vatandaşlık çözümünün desteklendiği de vurgulandı.
"Türkiye büyük jeopolitik ihtiraslar peşinde"
Kabul edilen metinde Türkiye'nin dış politikasına da değinildi. Türkiye'nin Dağlık Karabağ'a açık desteği, ayrıca Ankara'nın Suriye ve Libya'da oynadığı rolün de Türkiye'nin "jeoekonomik çıkarlar" ve "büyük jeopolitik ihtiraslar" üzerinden hareket ettiğini gösterdiği belirtildi. Kararda tüm bunlarla birlikte giderek artan ve sürekli şekilde Türkiye'nin Avrupa değerlerinden ve kurallarından uzaklaştığı, Türkiye-Avrupa ilişkilerinin de tarihi düşük seviyeye gerilediği değerlendirmesi yapıldı.
Karar metininde sadece "diyalog, diplomasi ve müzakerelerin" yaptırımları önleyebileceği ve ilişkilerin ancak bu şekilde tekrar iyileşebileceği vurgulandı.
AP'de kabul edilen karar metininin hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak 10-11 Aralık tarihlerinde düzenlenece
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AYM de onayladı: Ali Türkşen artık tescilli işkenceci2.Ramazan ayının ekran klasiği İftar Zamanı, izleyiciyle buluşuyor3.Polonya Başbakanından flaş çıkış: İran’ı hemen terkedin, saatler sonra bu mümkün olmayabilir4.Suçlama: Ayaklanmaya liderlik, diktatörlük ve uzun süreli iktidar hırsı!5.İddia: ABD ordusu İran’a saldırmaya hazır, Trump’ın kararı bekleniyor

SAFVET SENİH

ORHAN KESKİN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

AYM de onayladı: Ali Türkşen artık tescilli işkenc...

Ramazan ayının ekran klasiği İftar Zamanı, izleyic...

Polonya Başbakanından flaş çıkış: İran’ı hemen te...

Suçlama: Ayaklanmaya liderlik, diktatörlük ve uzun...

İddia: ABD ordusu İran’a saldırmaya hazır, Trump’ı...







