AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı'ndan AKP ve Erdoğan eleştirisi

AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, Türkiye’de temel haklar ve basın hürriyetinin baskı altında olduğunu söyledi. Hükümet ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bütün eleştirileri “devlete tehdit” olarak gördüğünü söyleyen Harms, “Etraflarının düşmanlar tarafından sarıldığını düşünüyorlar. Bu cinnet hali.” dedi.

AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı'ndan AKP ve Erdoğan eleştirisi

Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu’ndan AKP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çok sert eleştiriler geldi. Yakın zamana kadar AKP iktidarının kuvvetli destekçilerinden biri olarak bilinen Yeşiller Grubu, basın hürriyeti başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerde ciddi gerileme olduğunu düşünüyor. Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, Türkiye’de artık basın hürriyetinin kalmadığını, Erdoğan’ı tenkit etmeye cesaret eden gazetecilerin tehdit edildiğini ve Türkiye’de cinnet halinin yaşandığını söyledi. Kürt sorununun çözümünde sona yaklaşıldığına dair herhangi bir intibaı olmadığını söyleyen Harms, paralel devlet tezine Brüksel’de kimsenin inanmadığını söyledi.

Zaman Brüksel Temsilcisi Selçuk Gültaşlı’nın hazırlayıp sunduğu Avrupa Masası programına misafir olan Harms, Erdoğan’ın artık demokratik ilkelere saygısının kalmadığını vurgulayarak temel haklar, basın hürriyeti ve çoğulculuk gibi ilkelerin baskı altında olduğunu söyledi. Samanyolu Haber Televizyonu’nda yayınlanan mülakatta Harms, “Bu sadece çok sayıda gazeteci hapiste olduğu ya da yargılandığı için değil, Erdoğan’ı eleştirme cüreti gösteren tüm gazeteciler tehdit edildiği için böyle.” dedi.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu’nun hapiste olduğu hatırlatılan Harms, Türkiye’de artık basın hürriyetinin olmadığını söyledi.Medya büyük baskı altında. Bu durum sadece hapiste ya da mahkemede meslektaşlarınız olmasından kaynaklanmıyor. Hükümet ve Cumhurbaşkanı medyadaki bütün eleştirilere “devlete tehdit” olarak bakıyor. Her eleştirel gazeteciyi, “devlet düşmanı” olarak görüyor ve onları hapse atıyor ya da haklarında dava açıyor. Bu durum asla kabul edilemez. Sanırım Erdoğan da bunun kabul edilemez olduğunu biliyor.” yorumunu yaptı.

DEMEK Kİ ERDOĞAN’IN SAKLAYACAKLARI VAR

Mülakat boyunca sık sık Türkiye’de bir cinnet hali yaşandığına işaret eden Harms, Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle açılan davalarda patlama olduğunun sorulması üzerine, hükümetin ve Erdoğan’ın kendilerini güvende hissetmediklerini vurguladı. “Sosyal medyadaki bu paylaşımlar davaya dönüşüyorsa Erdoğan’ın çevresindeki herkes gerçekten endişe etmeli. Bu hakikaten tuhaf bir hal. Bu durum, hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın kendilerini güvende hissetmediklerini gösteriyor. Etraflarının düşmanlar tarafından sarıldığını düşünüyorlar. Bu cinnet hali. Gerçekten delice.” dedi.

17/25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının kapatıldığı, soruşturmaları açan savcıların soruşturulmaya başlandığı sorulan Harms, Erdoğan ve hükümetin saklayacağı şeyler olduğunu söyledi. “Demek ki hükümet ve Cumhurbaşkanı’nın saklayacak bir şeyi var. Yolsuzluk iddialarını soruşturmak isteyenlerin hepsine ‘devlet düşmanı’ olarak bakılıyor ve bunların hepsi de aynı akıbeti paylaşıyor. Bu devam etmesi çok güç bir yol. Seçimlere kadar normal vatandaşlar hakkında da benzer birçok dava açılmasından korkuyorum.” diyen Harms, Erdoğan ve hükümetine büyük kredi açtıklarını ve uzun süre desteklediklerini vurgulayarak şu an büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtti.

İktidarın 17 Aralık’tan sonra sarıldığı paralel devlet tezlerine de değinen Harms, Brüksel’de tezin alıcısı olmadığını söyledi. Alman siyasetçi, “Bu konuda bir veya iki suçlama olsa belki tezin bir şansı olurdu. Fakat bu suçlamalar ikide bir yapılıyor, temel olarak da derin devleti soruşturmaya gayret gösterenlere karşı yapılıyorsa (inandırıcı olmuyor). Dolayısıyla buna hiç kimse inanamıyor.” dedi.

Harms, Erdoğan’ın 7 Haziran seçimleri öncesi AP’yi ziyaretine de karşı olduğunu açıkladı. Yeşil lider programda Avrupa Birliği’ni de eleştirerek, üyelik müzakerelerinin tıkanmasında Brüksel’in de hataları olduğunu ve sorumluluk yüklenmesi gerektiğini kaydetti.
<< Önceki Haber AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı'ndan AKP ve Erdoğan eleştirisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER