Araç sahiplerine şok!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, zorunlu trafik sigortası düzenlemelerinin de bulunduğu torba yasa raporunu tamamladı. Muhalefet düzenlemenin poliçe fiyatlarını düşürmeyeceğine dikkat çekti. Taksi ve dolmuş hacizlerinin artacağı ifade edildi.

Araç sahiplerine şok!

Zorunlu trafik sigorta fiyatlarında 10 kata varan artışlar, sürücülerin cebini yakarken gözler TBMM'deki düzenlemeye çevrildi. Ancak muhalefet Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba yasada yer alan düzenlemeleri yetersiz ve sorunları çözmekten uzak buldu.


MUHALEFET ŞERH KOYDU


Muhalefet partilerinin görüşleri torba yasaya yazdıkları muhalefet şerhlerine de yansıdı. Sürücülerin kazalarda hak ettikleri tazminatların da ‘kendi kusuru' çerçevesinde değerlendirilip, sigorta şirketlerinin tazminat ödemesinin önüne geçileceğinin altını çizdi. CHP muhalefet şerhinde, düzenlemenin sürücülerin sorunlarının giderilmesi yerine sigorta şirketlerinin sorunlarının çözümüne dönüştüğüne dikkat çekildi. Muhalefet şerhinde şu örnek verildi. Örneğin; Ankara'nın merkezindeki bir taksi ile Polatlı ilçesindeki bir taksinin poliçeleri farklı riskler taşıdığı halde aynı tutulmaya devam edilmiştir.


TAZMİNATLAR SINIRLANIYOR


Bu düzenleme, şoför esnafının derdine çare olmayacak ama kazalarda mağdur olan üçüncü şahısların ciddi bir şekilde mağdur olmasına neden olacaktır. Çünkü bu düzenleme, sigorta şirketlerinin kazalarda mağdur olan şahıslara ödemekte oldukları tazminatları sınırlamaktadır” denildi.


Amaç şirketlerin kârı


MHP muhalefet şerhinde ise düzenlemenin özellikle şoför esnafını mağdur edeceği, taksi ve dolmuş plakalarının haczine sebebiyet verebileceğine vurgu yapıldı. İnsan yerine sigorta şirketlerinin kâr marjını esas alan düzenlemenin hem adil olmadığı hem de Anayasa'ya aykırı olduğu dile getirildi. “Sonuç olarak bu düzenlemeyle AKP yetkililerinin dediği gibi prim tutarları düşmeyecek daha da yükselecektir” ifadelerine yer verildi


TAZMİNATLAR KALKACAK


HDP muhalefet şerhinde, yapılan değişikliklerle vatandaşların şikâyet ettiği zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarının düşmeyeceği vurgulandı. HDP şerhinde şu görüşlere yer verildi: “Yurttaşların kazalarda hak ettikleri tazminatlar ‘kendi kusuru' çerçevesinde değerlendirilip, sigorta şirketlerinin tazminat ödemesi durumu ortadan kaldırılmıştır.”


VATANDAŞ KAÇIYOR


“Yapılan düzenleme, şirketlerin ödediği tazminatları yurttaşlar aleyhine düzenleyerek daha da maksimize etme çabasının tezahürüdür” denilen HDP şerhinde, “Çok yüksek sigorta primlerinden dolayı araç sahipleri gittikçe artan bir şekilde trafik sigortası yapmaktan kaçıyor. Bu torba yasa uygulamaları, var olan durumu daha da kötü ve belirsiz bir hale getiriyor.

özgür düşünce
<< Önceki Haber Araç sahiplerine şok! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER