Arap Birliği Genel Sekreterliği görevi, Katar ve Mısır'ı karşı karşıya getirdi


Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El-Arabi'nin görevini bırakacağını açıklaması üzerine genel sekreterlik için Katar ve Mısır tekrar karşı karşıya geldi.

Katar'ın, geçen hafta Arap Birliği Genel Sekreterliği görevi için bir aday önereceği iddiası Mısır makamları tarafından tepkiyle karşılandığı ileri sürüldü. Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi, görevine devam edeceği haberlerinin çıkması üzerine iki gün önce, "Görev süremi Temmuz ayında tamamlayacağım ve tekrar aday olmayacağım." açıklamasını yaptı. Bu açıklama üzerine Katar'ın Arap Birliği Genel Sekreterliği için kendi adayını çıkaracağı gündeme geldi. Mısır basını ise Kahire yönetiminin, Nebil El-Arabi'nin yerine eski Mısır Dışişleri Bakanları, Ahmed Ebu El-Ğayd ve Nebil Fehmi veya mevcut Dışişleri Bakanı Sameh Şükri'yi aday göstereceğini iddia etti. Birlik içinde belirleyici rolü olduğu belirtilen Riyad yönetiminin ise Mısır'dan yana tavır koyacağı yorumları yapıldı.

Özellikle 2013'teki Mısır Ordu'sunun İhvan-ı Müslimin ( Müslüman Kardeşler) Hareketi yanlısı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi indirmesi Katar'la Kahire'yi karşı karşıya getirmişti. Yaklaşık 3 yıldır aralarında siyasi krizin devam ettiği iki ülkenin, Arap Birliği sekreterliği için pazarlık yapacağı belirtiliyor.

Mısır'ın, genel sekreterliği başka bir Arap ülkesine kaptırmak istemediği biliniyor. Arap Birliği'nde alınan kararların bağlayıcı olma özelliğinden dolayı Kahire yönetimi, aleyhinde oluşabilecek bir durumdan dolayı genel sekreterliğin kendisinde kalması için diplomatik görüşmeleri sıklaştırdığı ülke basınına da yansıyor. Filistin, Yemen, Suriye ve Irak'taki olayları görüşmek için altı Nisan'da Kahire'de bir araya gelecek üye ülkelerin dışişleri bakanları, bu konuyu da karara bağlamak istedikleri belirtiliyor. Ayrıca Mısır, örgütün genel sekreterinin Mısırlı olması konusunda birçok Arap ülkesi arasında bir konsensüs olduğunu öne sürüyor.

Katar'ın yanı sıra bazı ülkeler de Mısır'ın bu konudaki tekeline itiraz ediyor. Cezayir'in Arab Birliğindeki temsilcisi Ahmed El-Dihani genel sekreterlik görevinin artık başka bir üye ülkeye geçmesi gerektiğini açıkladı. Nüfusunun yanı sıra tarihi geçmişi, entelektüel birikim ve kültürü ile Mısır, diğer tüm Arap ülkeleri üzerinde büyük bir nüfuza sahip. Bugüne kadarki genel sekreterler Mısır'dan seçildi. Sadece Mısır'ın, İsrail ile 1978 tarihinde Camp David Anlaşması'nı imzalamasından sonra örgütün Tunus'a taşınması üzerine genel sekreterlik görevine Tunuslu Şazli Kulaibi getirilmişti.

Öte yandan Temmuz'da görev süresi bitecek olan 80 yaşındaki Nebil El-Arabi yaklaşık 5 yıldır bu görevde bulunuyor. Ülkenin eski dışişleri bakanlarından Arabi Mısır ile İsrail arasında 1978 yılında imzalanan Camp David Sözleşmesi'nin müzakerelerine katılmasıyla tanınıyor. 15 Mayıs 2011 tarihinde Arap Birliği Genel Sekreterliği'ne seçilen Nebil El-Arabi Temmuz 2011'de eski Genel Sekreter Amr Musa'dan görevi devralmıştı.

ARAP BİRLİĞİ 1945 YILINDA İSKENDERİYE PROTOKOLÜ İLE KURULDU

Arap Birliği, 1945 yılında Mısır, Irak, Ürdün, Suudi Arabistan, Suriye, Lübnan ve Yemen tarafından kuruldu. Mısır'ın, Akdeniz'e kıyısı olan liman şehri İskenderiye'de, "İskenderiye Protokolü" kararları ile 7 devlet tarafından kurulduğu ilan edilmişti. 22 üyeli Arap Birliği, uluslarası etkili örgütler arasında gösteriliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Arap Birliği Genel Sekreterliği görevi, Katar ve Mısır'ı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER