Arap Birliği: Suudi Büyükelçilik binasının ateşe verilmesinden İran sorumlu


Arap Birliği, Tahran ve Meşhet kentinde vatandaşların Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'iyi idam ettiği gerekçesiyle Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve Konsolosluk binalarını basarak ateşe verilmesinden İran yönetimini sorumlu tuttu.

Suudi Arabistan'ın Şii din adamlarından Nemr'i idam etmesi Şiiler arasında büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari'nin, "Suudi Arabistan bu idamın bedelini ödemek zorunda kalacak" açıklaması sonrası başkent Tahran ile Meşhet kentinde halk sokağa dökülmüştü. Bu kentlerde bulunan Suud Büyükelçilik ile Konsolosluk binalarını ateşe veren grupların intikam yeminleri ettiği medyaya yansımıştı. Gelişen bu olaylar üzerine Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Arap Birliği'inden İran'a bugün sert kınama geldi.

Birliğin Genel Sekreteri Nebil El-Arbi imzasıyla yayınlanan mesajda, "Suudi Arabistan'ın terörle mücadelesi takdire şayandır" başlığı dikkat çekti. İran'a "Arap Birliği, uluslararası hukukun, iyi komşuluk prensibinin ihlali olan ve uluslararası ve bölgesel güvenliği, barışı tehdit eden İran'ı Suudi Arabistan'a ait elçilik ve konsolosluk binalarına saldırılmasından sorumlu tutuyor." denildi. Mesajda "Tahran yönetimine, bölgede güç kullanmak ve tehdit söylemlerinden vazgeçmesi, terör ve şiddete teşvike destek vererek Arap halkları arasında fitne çıkarma çabalarına, provokatif eylemlerine ve ihlallerine son vermesi gerektiği" de vurgulandı.

Nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu Şiilerin oluşturduğu Suudi Arabistan, önde gelen Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in diğer 46 kişiyle birlikte idam edildiğini dün açıklanmıştı. Şiilerin çoğunlukta yaşadığı ülkenin doğusundaki Katif eyaletinde 2011-2013 yıllarında düzenlenen Suudi yönetimi karşıtı gösterilere verdiği destekle bilinen Nemr'in idamı, hem ülke içinden hem de Şii dünyasından büyük tepki çekti. Gösteriler sırasında öldürülen polislerin ölümüyle ilgili mahkûm edilen Nemr ve 3 Şii hariç geri kalan 43 kişi, terör örgütü El Kaide ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle idam edildi.

Öte yandan, Suudi Arabistan Müftüsü Şeyh Abdülaziz El-Şeyh ile Mısır'da bulunan El-Ezher Üniversitesi idamların 'adil' olduğunu savundu. CİHAN
<< Önceki Haber Arap Birliği: Suudi Büyükelçilik binasının ateşe... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER