Arap ve Güney Amerika ülkeleri 4'üncü kez toplanıyor

Arap ve Güney Amerika ülkeleri 4'üncü kez toplanıyor

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad bugün Güney Amerika ile Arap ülkelerinin dördüncü kez bir araya gelecekleri toplantıya ev sahipliği yapıyor.

Zirveye katılmak üzere Güney Amerika'daki 12 ülke ile 21 Arap ülkesinden devlet başkanları ve temsilcileri bugün sabah saatlerinden itibaren Kral Halid Uluslararası Havaalanı'na gelmeye başladı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz; Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa, Moritanya Cumhurbaşkanı Mohamed Ould Abdel Aziz, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Omar Guelleh, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed El Sani, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El-Halife, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ve birçok devlet liderini havaalanında karşıladı.

Ayrıca zirve önce başkent Riyad'ın sokak ve caddeleri konuk ülke bayrakları ile donatıldı, çiçeklerle süslendi. Zirve için alınan geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti, Riyad ise okullar tatil edildi.

Bugün akşam başlayacak Güney Amerika Arap ülkeleri zirvesi iki gün sürecek. Zirvede siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesi hedefleniyor.

Güney Amerika ile Arap ülkeleri zirvesinde Arap ülkelerinin üzerinde durduğu Filistin, Suriye, Libya ve Yemen'deki gelişmelerin yanı sıra Güney Amerika ülkelerinin ele alınması istediği Arjantin ile İngiltere arasında ihtilaf konusu olan Malvinas Adaları gibi konular ele alınacak.

Güney Amerika ile Arap ülkeleri arasındaki ticari hacim 2014 sonunda 30 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Bu rakam 2005 yılında Brezilya'da düzenlenen ilk Güney Amerika Arap zirvesinde 6 milyar civarındaydı.

Öte yandan, Güney Amerika ile Arap ülkelerinin bir araya geldikleri ilk zirve 2005'te Brezilya'da, ikinci zirve 2009'da Katar'da, üçüncüsü ise Peru'da 2012'de düzenlenmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Arap ve Güney Amerika ülkeleri 4'üncü kez toplanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER