Arhavi'de beyaz atmaca yakaladı


Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği Başkan Yardımcısı Muammer Alın, çok değerli olan ve nadir yakalanılabilen bir atmaca cinsi olan 'beyaz atmaca'yı yakaladı.

Başkan Muammer Alın'ın geçen yıl yakaladığı 'kara atmaca' da Vali Cirit'in de katıldığı atmaca salıverme töreninde izleme amaçlı çip takılan atmaca olmuştu. Başkan Alın yaptığı açıklamada "Atmaca Doğu Karadeniz'de 25 Ağustos ile Kasım ayının ilk haftasına kadar yakalanır. Dünyanın en önemli kuş göç yollarından birisi olan bölgemizden geçmektedir. Bu bakımdan çok şanslı sayılırız. Birçok ülke kuş turizmi ile çok büyük paralar kazanmaktadırlar. Ama maalesef bizde yok." dedi.

Alın atmacalarla ilgili yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı: "Atmacayı, usta atmacacı, aynı zamanda atmaca yakalama sertifikası olanlar yakalar. Atmacanın yakalanması, beslenmesi ve bulundurulması izne bağlıdır.

Atmacanın yakalanış evrelerinden özetle bahsedecek olursak; Doğada önce kızıl sırtlı örümcek kuşunu yakalarız. Onu bacağından değneğe iple bağlarız. Örümcek kuşu değneğe konmaya alıştıktan sonra onunla atmaca yakalamaya çalışırız. Örümcek kuşunun gözlerini de özel bir meşinle kapatırız. Daha bu örümcek kuşunu sezon bittikten sonra tekrar doğaya salarız.

Eskiden atmaca daha çok bıldırcın avlatmak için yakalanırdı. Daha sonra atmaca yakalamak bir tutku haline geldi. Yakalanan atmacaya gösterilen ilgi, hassasiyet, saygı ve sevgi gerçekten en üst seviyededir. Onun için burada atmacaya kuş diyenlere atmaca tutkunları alınırlar. 'Bu kuş değil atmacadır' derler. " CİHAN
<< Önceki Haber Arhavi'de beyaz atmaca yakaladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER