Array CGH ile bebek sahibi olma şansı arttı


Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tüp Bebek merkezinde en ileri teknolojilerden array CGH ile bebek sahibi olma şansının daha da arttığı belirtildi. Teknik sayesinde özellikle tüp bebek tedavisi yapılan ileri yaş anne adaylarında embriyolardaki tüm kromozomlar 12-24 saat gibi kısa bir sürede incelenebiliyor. Bu sayede anneye en sağlıklı embriyo transfer edilerek gebelik şansı artırılıyor.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tüp Bebek merkezi sorumlusu Doç Dr. Zehra Candan İltemir Duvan ileri yaşa gelen ancak bu sevinci tadamayan kadınları sevindirecek bilgiler verdi. Duvan, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Tüp bebek tedavisinde başarının sağlanması için en önemli faktörlerden biri kadın yaşıdır. Anne yaşının ileri olduğu ve başarısız tüp bebek tedavisi denemeleri olan çiftlerde yapılan çalışmalar, bu çiftlere ait embriyoların yaklaşık yüzde 80'inin kromozomal yani genetik bozukluk taşıdığını göstermektedir. Özellikle ileri yaşla beraber kadınların gebeliklerinde kromozomal düzensizlik riski artmakta ve en sık olarak down sendromu (trizomi 21) görülüyor. Normalde 700-800 doğumda 1 (yüzde 0.1'den az) gözlenen down sendromunun 40-45 yaşları arasında görülme sıklığı yüzde 1-4'e kadar yükselmektedir."

Duvan, son dönemde tüp bebek tedavileri noktasında en ileri uygulamalardan birinin array CGH tekniği olduğunu belirtti. Bu yöntemle Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) işlemi uygulanan hastalarda 24 kromozomu tarama imkanı elde edildiğine dikkat çeken Duvan, "PGT tüp bebek tedavisi sırasında gelişen embriyoların anne rahmine yerleştirilmeden önce embriyodan alınan hücre örneklerinde genetik testler yapılarak anneye, sağlıklı embriyonun transfer edilmesi yöntemidir. Bu yöntemi merkezimizde genetik veya kalıtsal bir hastalık taşıyıcılığı bulunan çiftlere, ileri yaştaki anne adaylarına, daha önce genetik olarak hastalıklı bebek sahibi olan çiftlere, tekrarlayan düşük vakalarına ve tüp bebek başarısızlığı olan çiftlere uyguluyoruz. Büyük ölçüde başarı sağlamaktayız. Ayrıca, şiddetli erkek infertilitesi durumunda da bu uygulama yapılarak başarı oranı artırılabilmektedir.' ifadelerini kullandı.

GEBELİK ŞANSI ARTIYOR

Mikroarray CGH yöntemi ile embriyolardaki tüm kromozomların 12-24 saatte incelenebildiğini vurgulayan Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tüp Bebek merkezi sorumlusu, açıklamalarını şöyle tamamladı: "Sınırlı sayıda kromozom incelenebilen eski yöntemlere göre birçok yönde üstünlük taşıyan mikroarray CGH yöntemi özellikle gebelik şansı düşük olan ileri yaş anne adaylarının gebelik oranlarını anlamlı düzeyde arttırmaktadır. Ayrıca bu yöntemle tüp bebek tedavisi uygulan hastalarda implantasyon oranlarının arttırılması ve transfer edilecek en sağlıklı embriyoların en sağlıklıları seçilip tek embriyo transferi yapılarak çoğul gebeliklerin de önüne geçilmesi de planlanmaktadır."
CİHAN
<< Önceki Haber Array CGH ile bebek sahibi olma şansı arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER