Aselsan'da da halka arz krizi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Mayıs 19 2018
Ekonomideki kötü gidiş AKP Hükümeti ve Türkiye’nin stratejik odaklarından savunma sanayi yatırımlarını da çıkmaza sokmaya başladı.
Kriz Aselsan’a sıçradı
Ahvalnews.com'un haberine göre yıllık 6 milyar dolar büyüklüğü aşan Türk savunma sanayinin amiral gemisi Aselsan’ın mali yapısını güçlendirmek ve yeni yatırımlar için büyük önem taşıyan ikincil halka arzda üçüncü kez kriz çıktı.
Şirket halka arzı iptal etmedi ama satacağı hisse miktarını üçte bir oranında düşürdü ve önemli bir gelir kaybını göze aldı. Yapılan son dakika değişikliğiyle, halka arzdan gelir beklentisini bugünkü fiyatlara göre 5 milyar 40 milyon TL’den 3 milyar 360 milyon liraya indirildi. Şirketten yapılan açıklamada karara gerekçe olarak ‘Ülkemizin ve uluslararası piyasaların içinde bulunduğu ekonomik konjonktür göz önünde bulundurularak’ sözleri kullanıldı.
Bu yıl artan TL, döviz faizleri ve borçlanma koşullarındaki zorlaşmalar yüzünden şirketler için tek ucuz finansman kaynağı olarak gösterilen halka arzlarda yılın başından bu yana sorunlar çıkıyor. Şubat ayında halka arz edilen Medical Park hastaneleri, halka arz esnasında satış fiyatında yüzde 20’nin üzerinde iskonto uygulamak zorunda kalmış, satılan hisselerin bir bölümü de sermayedarlar tarafından alınmak zorunda kalmıştı. Sessiz geçen birkaç ayın ardından Mayıs ayında halka arz piyasası yeniden canlanırken Beymen, Defacto ve Penta Bilgi İşlem’in halka arzları talep yetersizliği nedeniyle satış aşamasında iptal edildi. Bu ay içinde halka arzı tamamlanan tek şirket olan Şok Market’te ise yüzde 20 fiyat iskontosu ve 100 milyon dolarlık ortak alımı gerçekleştirdi.
Toplam 24 milyar TL’lik piyasa değeriyle Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında yer alan Aselsan’da ise halka arz süreci 17-18 Mayıs’ta aracı kuruluşlarla yapılan sözleşmenin ardından başlamış oldu.
Sözleşmeye göre halka arzda hiçbir yabancı yatırım bankası lider olarak konsorsiyumda yer almadı. Konsorsiyum liderleri olarak Ak, Garanti, İ
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yunanistan'da büyük kriz: Havaalanları kapatıldı, uçuşlar durduruldu2.AKP'ye 'Doğan görünümlü Şahin' şoku: Türkiye F-35 alsa bile...3.Yıllardır çözülemeyen Gülistan Doku dosyasında flaş gelişme!4.Dünya bu fotoğrafları konuşuyor!5.Almanya'da şok: Sol grup sabotaj düzenledi, başkentte on binlerce ev elektriksiz kaldı
6.Moldova'dan dikkat çeken vize iptali7.Çarpıcı iddia: Maduro, ABD'nin Türkiye'ye sığınma teklifini reddetti8.Trump tek tek hedef aldı: Venezuela'nın ardından hedefte Latin Amerika ülkeleri mi var?9.Rusya’dan dikkat çeken ‘Venezuela’ açıklaması: ‘Trump'ın adımları yasa dışı ancak tutarlı’10.Rehberlik

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN








