Asgari ücret 70 TL azalıyor

Ekim ayından itibaren asgari ücret üzerindeki gelir vergisi artacak. Bin 300 liradan 70 TL kesinti yapılacak. Kesinti olmaması için kanuni düzenleme yapılması gerekiyor ancak Maliye Bakanı Ağbal, düzenleme yapılmayacağını açıkladı. Sendikalar bakana tepkili.

Asgari ücret 70 TL azalıyor

Ekim ayında gelir vergisi üst dilimine çıkacak olan asgari ücretlinin maaşından 70 TL fazla kesinti yapılacak. Bu kesintinin olmaması için kanun değişikliği yapılması gerekiyor.

Hasan ÖNAL- ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise asgari ücretlinin maaşından ekimden itibaren fazla kesinti yapılmaması için kanuni herhangi bir düzenleme yapmayacaklarını açıkladı. Bu duruma işçi sendikaları sert tepki gösterdi. Sendikalar, hükümetin işçiye kaşıkla verdiğini kepçeyle geri aldığına dikkat çekti.

İŞÇİNİN MAAŞI AZALACAK

Asgari ücretin, asgari geçim indirimi ile birlikte yeni yıldan itibaren 1300 TL'ye çıkması asgari ücretlinin gelir vergisi dilimini değiştirdi. Bundan dolayı Ekim ayından itibaren asgari ücretliden yüzde 15 yerine yüzde 20 gelir vergisi alınacak. Bu da asgari ücretten kesilen gelir vergisi miktarını 86.5 TL'den 156.5 TL'ye çıkaracak. Asgari ücretlinin eline 70 TL daha az maaş geçecek.

YILLIK 1398 LİRA KESİNTİ

Devlet her ay 100 TL'ye yakın bir kaynağı asgari ücretlinin maaşından vergi olarak kesiyor. Bu yıl her ay asgari ücretten 86,5 TL gelir vergisi, 12,5 TL de damga vergisi kesintisi yapılıyor. Asgari ücretliden Yılda toplam 1188 TL kesinti yapılmış olacak. Son üç ayda artacak olan 70 TL'lik gelir vergisi nedeniyle kesinti 1398 TL'ye ulaşacak.

7,7 MİLYAR VERGİ

5,5 milyon asgari ücretliden kesilecek 86,5 liralık gelir vergisiyle hazineye 5 milyar 709 milyon lira; 12,5 liralık damga vergisiyle de 825 milyon lira girecek. Son üç ayda kesilecek 210 liralık ilave vergi sayesinde de devletin kasasına 1 milyar 155 milyon lira girecek. Asgari ücretliden kesilecek bu vergilerle devletin kasasına toplam 7 milyar 689 milyon lira girmiş olacak.

ZAM NUTUKTAN İBARET KALDI

Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Aksiyon-İş) Genel Başkanı Vedat Öztürk, Ekim ayında işçinin net maaşının, Asgari Geçim İndirimi hariç 1177'den 1107 liraya düşeceğini hatırlattı. Öztürk, “Emekçinin eline geçecek para bu. Yapılan artış göz boyamaydı. Rakamlarla oynayarak işçinin kafası karıştırıldı, zam yapmış gibi insanların duyguları sömürüldü. Hiçbir şey fark etmedi, zam hamasi bir nutuktan ibaret kaldı. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri almış oldular” dedi.

MİLYARLIK ŞİRKETLERLE AYNI ORANDA VERGİ ALINIYOR

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücretlinin milyarlık şirketlerle aynı oranda vergi ödemesinin Türkiye'deki adaletsizliğin geldiği son nokta olduğunu kaydetti. Beko şunları söyledi: “Kâr, faiz ve rant gelirleri vergilendirilmedi. Vergi yükü ücretlilerin sırtında. Biz bu politikaların değişmesini istedik. Ancak bugün gelinen noktada anlaşılan o ki asgari ücretli çok kazandığı için daha çok vergi ödeyecek. Bu işçi sınıfıyla alay etmektir.”

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA RET

İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında “Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili bir çalışma yapılıp yapılmayacağı” sorusuna Çalışma Bakanı Süleyman Soylu'dan olumsuz yanıt geldi. Soylu, “Kademeli emeklilik yaşı uygulamasının kaldırılmasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmamaktadır” dedi.
<< Önceki Haber Asgari ücret 70 TL azalıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER