Aşırı sağcı lider Wilders’in seçim zaferi medyada nasıl yankı buldu?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Kasım 23 2023
Hollanda’da Geert Wilders liderliğindeki göç ve İslam karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV), resmi olmayan sonuçlara göre erken genel seçimi ezici bir üstünlükle kazanması, hem Hollanda hem de Avrupa medyasında geniş yer buldu.
Hollanda’da Geert Wilders liderliğindeki göç ve İslam karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV), resmi olmayan sonuçlara göre erken genel seçimi ezici bir üstünlükle kazanması, hem Hollanda hem de Avrupa medyasında geniş yer buldu.
Akşam saatlerinden itibaren seçim özel programına geçen kamu yayıncısı NOS, oy verme işleminin sona ermesinin ardından sandık çıkış anketlerini duyurdu.
Gelişmeleri canlı yayınla aktaran NOS, “PVV’nin büyük zaferinin ardından öfke ve şok” başlığını kullandı.
Liberal sol eğilimli Demokratlar 66 Partisi’nin (D66), Wilders’in zaferini “dehşet ve öfke ile karşıladığını belirten Hollandalı kamu yayıncısı, sosyal demokrat ittifakın lideri Frans Timmermans’ın, "Artık demokrasiyi savunmamızın zamanı geldi" sözlerine yer verdi.
NOS’a göre, 2006’dan bu yana ilk kez seçimden yenilgiyle çıkan Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nin (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz, Wilders'la işbirliğini artık göz ardı etmeyerek "Wilders'a kapıyı sonuna kadar açtı."
Sağ eğilimli de Telegraaf gazetesi, “Hollanda sağa döndü” manşetiyle, ilk sayfasını Wilders’in seçim zaferine ayırdı.
Gazete, ayrıntıları “Sandık çıkış anketlerine göre Wilders’in PVV’si açık ara önde” alt başlığıyla aktardı.
AD gazetesi, “PVV ön tahminlerden daha büyük” başlığını kullandı.
“PVV tüm rakiplerini eledi, Wilders makul davranacağına söz verdi” başlıklı haberde de, aşırı sağcı cephedeki gelişmeler aktarıldı.
Gazete, merkez sağın köklü partisi Hıristiyan Demokrat Parti ile yerel seçimlerin en büyük kazananı olan Çifte Vatandaş Hareketi Partisi’nin (BBB) yok olmaya yüz tuttuğunu vurguladı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vize uygulamasını kaldırıyor2.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi3.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!4.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!5.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?
6.Kara para soruşturması saraya uzandı: Erdoğan'ın danışmanı şüpheli olarak...7.Adli Tıp sonuçları pozitif çıkan Sadettin Saran özel bir laboratuvara test verdi!8.Bahçeli'nin düşen uçakla ilgili şüphesi ne? 'Böyle bir dönemde düşündürücü...'9.TBB Başkanı Sağkan'dan Sadettin Saran tepkisi: 'Hukuka aykırı'10.11. Yargı paketi tamam 50 Bin Mahkuma af geliyor: Siyasiler hariç

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Amerika rüyasını bitiren karar: Trump 36 yıllık vi...

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...

Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvar...

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?


