'Askeriyenin almadığı eti vatandaşa mı yediriyorsunuz?'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu’nun askeriyeye sattığı ancak bozuk çıkan etlerin ne olduğunu sordu. Gürer, “Askeriyenin almadığı eti vatandaşa mı yediriyorsunuz” dedi

'Askeriyenin almadığı eti vatandaşa mı yediriyorsunuz?'

TBMM'de ‘bozulmuş et' sorusu şoke etti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü'ne “Askeri birliklere satılan ve analiz raporları olumsuz çıkan etleri ne yapıyorsunuz? Askeriye almadı, bize mi  yediriyorsunuz?” diye sordu.

VATANDAŞ MI YİYOR?

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) hesaplarının görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu'na bozulmuş, et damga vurdu. ESK'nın Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma'ya sattığı etlerden bozulmuş çıkanların akıbeti soruldu. Komisyonun CHP'li üyesi Ömer Fethi Gürer, “Askerî birliklere yapılan satıs¸larda analiz raporlarının olumsuz çıktıgˆı ve ürünün dogˆal olarak size geri döndügˆü var. Bu ürünü ne yapıyorsunuz, askeriye almadı, bize mi yediriyorsunuz?” diye sordu. 

Bozulmuş etlerin Kurum'a zarar olarak yazıldığını da hatırlatan Gürer, bozulmuş etleri askeriye gibi detaylı inceleyecek laboratuvar sistemi kurulmasını önerdi. 

ESK: İMHA EDİYORUZ

Kokan etlerin vatandaşa satılıp satılmadığına ilişkin soruya cevap veren Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Ünal Yılmaz, “Askeriyeden iade olan etlerin egˆer referans degˆerlerin altında olması söz konusu ise imha edilmesi yüzde 100'dür” dedi. 

KURTÇUKLU ETLER NE OLDU?

2014 yılında Et Süt Kurumu (ESK) Ağrı Kombinası'ndan Van'daki askeri birime gönderilen 15 ton etin bozuk olduğu ortaya çıkmıştı. 2 kamyon eti incelemeye alan askeri birimler etlerde yeşillenme olduğu, kimi karkasta kurtçukların oluştuğu yönünde tutanak hazırlayarak etleri iade etti. ESK ise söz konusu tutanağın tek taraflı hazırlandığını belirtip etleri başka bir birliğe göndermişti.

ETİN YARISI ASKERE SATILIYOR

Sayıştay raporlarına göre ESK'nın ürettiği etin yarısını askeri birlikler alıyor. Et ve Süt Kurumu'nun 559 bin 279 TL'lik kırmızı et satışının yüzde 50'si Mehmetçik'e yapıldı. Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma ESK'dan 279 bin 230 TL'lik et alımı yaptı.

Özgür Düşünce
<< Önceki Haber 'Askeriyenin almadığı eti vatandaşa mı yediriyorsunuz?' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER