ASKİ'den Kozan'ın su sıkıntısı bitirecek çalışma


Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Kozan'da su sıkıntısını bitirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Kozan içme suyu şebekesine son on yıl boyunca yeterli takviyelerin yapılmaması ve 70'li yıllarda yapılan yorgun su şebekesinde kayıp-kaçak' class='textetiket' title='kayıp kaçak haberleri'>kayıp kaçak oranının çok yüksek olması nedeniyle yaşanan su sıkıntısı, Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin kuyulardaki iyileştirme çalışmalarıyla son bulacak.

Kozan'ın içme suyu Karabucak, Savruk doğal kaynakları ile toplam 13 adet kuyudan karşılanıyor. Kozan'ın mevcut içme suyu kaynaklarından ilçe merkezinde bulunan 15 mahalle ile birlikte, Çandık, Kemer, Duralıuşağı, Güneri, Işıklı ve Yeniköy mahalleleri ile doğal içme suyu Savruk çeşmeleri faydalanıyor.

Nüfusu hızla artan ve yerleşim alanı sürekli genişleyen Kozan'ın içme suyu şebekesine son on yılda yeterli su takviyesi yapılmadığını ifade eden ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, şunları kaydetti: "Uzun ve kurak geçen yaz mevsimi doğal su kaynaklarını azaltmış, günümüz itibariyle Karabucak suyunda beşte bir oranında düşüş yaşanmıştır. Hayati öneme sahip su işinin pahalı bir yatırım olmasından ve yapılan masrafın toprak altına gömülmesinden dolayı siyasiler günlük kısa çözümlerle günü kurtarmaya çalışmış. Günlük arıza ihbarının 10-15 olduğu Kozan'da, 70'li yıllarda yapılan yorgun su şebekesinde kayıp-kaçak oranı çok yüksek ve sürekli üst üste dökülen asfaltlar nedeni ile arızaların bir kısmı tespit edilemiyor ve tesadüflerle meydana çıkıyor. Kozan'da yaşanan imar uygulaması tamamlandığında yorgun su şebekesi değişecek ve kayıp-kaçak ile arıza oranı minimuma indirgenecek."

İsale hatlarının ve motopompların yetersizliği nedeniyle mevcut 13 kuyunun 11 tanesinin aktif olarak çalıştığını belirten Genel Müdür Rahmi Pekar, şu ifadeleri kullandı: "ASKİ ekipleri bu kuyularda yenileme çalışmasına başladı. Yapılan çalışmaların neticesinde milli pompadan dalgıç pompaya geçilecek, isale hatları yenilenecek ve motopomplar güçlendirilecek. Bu çalışmalar tamamlandığında mevcut iki ana depoya saatte 150 ton su pompalanacak. Bu da önümüzdeki yıllarda Kozan'da su sıkıntısı yaşanmayacağı anlamına gelmektedir. Ancak kuyu suyu temin ederken meydana gelen 1 saatlik elektrik kesintisinde ASKİ ekipleri suyu verene kadar 3-4 günlük bir zaman kaybı yaşamaktadır. Bu nedenle TEDAŞ ile gerekli bağlantı kurularak kuyulara doğrudan ayrı hat verilmesi yönünde de çalışmalar başlatılacaktır."

ASKİ Kozan Şubesi'nin şimdilik kısa vadeli çözümlerle su sorununa çare olmaya çalıştığını söyleyen Genel Müdür Pekar, uzun vadede gerçekleşecek olan Yedigöze Barajı'ndan temin edilmesi gereken içme suyu projesinin öne çekilmesi için gayret gösterildiğini de vurguladı.
CİHAN
<< Önceki Haber ASKİ'den Kozan'ın su sıkıntısı bitirecek çalışma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER