ASO Başkanı'ndan asgari ücret sitemi

ASO Başkanı'ndan asgari ücret sitemi

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yaptıkları uyarılara rağmen asgari ücretin 1.300 liraya yükseltildiğini belirterek, asgari ücretteki artışın, diğer ücretlerde de bir artışa yol açacağını söyledi.

Kasım ayı Meclis toplantısında gündemi değerlendiren Nurettin Özdebir, artışın sonucu olarak hem rekabet güçlerinin zayıflayacağı, hem de işsizliğin artacağını ifade etti. Özdebir, "Verimlilik artışı ile desteklenmeyen ücret artışlarının ekonomi üzerindeki etkileri hep olumsuz olmuştur. Bu ücret artışı, enflasyonu ve büyümeyi olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle ücretlerdeki artışın etkisi kısa sürecek, bir süre sonra artan enflasyon bu ücret artışını eritecektir." dedi.

ASO Başkanı Özdebir, eğer ücretlerin reel olarak artmasını ve halkın refah düzeyinin yükselmesi isteniyorsa, yapılması gerekenin, başta yeni bir anayasa olmak üzere ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal reformları bir an önce gerçekleştirerek büyüme hızını yükseltmek olduğunu vurguladı. Bu reformların, özellikle hukukun üstünlüğü ve işgücü piyasasını esnekleştirecek yapısal sorunlar üzerinde yoğunlaşması, ve kurumsal yapının çağın gerektirdiği düzeye çıkarılması şeklinde olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, sanayinin yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürünlere yönelebilmesi, küreselleşmiş dünya ekonomisiyle entegre olan ekonominin rekabet gücünün korunması için zorunlu olduğunu vurguladı.

Özdebir devamında, "Bunu başarabilmek için işgücünün niteliğini yükseltecek mesleki eğitim reformunu gerçekleştirerek çalışanların bilgi ve becerilerini geliştirmeliyiz. Günümüzde önemli olan ne bilindiği değil, o bilgiyle ne yapılabildiğidir. Çalışanları hayat boyu öğrenmeye teşvik etmeliyiz. İnsanları en iyi ödüller motive eder. Biz de çalışanları ödüllendirecek yeni mekanizmalar geliştirmeliyiz. Mesleki eğitim reformunun üzerinde yoğunlaşması gereken alanlardan bir kariyer basamakları oluşturmak olmalıdır. Örneğin belli bir süre çalıştıktan ve bir sınavı başarıyla geçtikten sonra bir usta bir tekniker, bir tekniker daha sonra yüksek tekniker, daha sonra ise dar alanda mühendisi olabilmelidir. Bu kariyer basamakları mevzuatla düzenlenmelidir." yorumunu getirdi.

Asgari ücretteki artışın diğer ücretlerde de aynı oranda olmasa bile zincirleme bir artış etkisi oluşturacağını tekrarlayan Nurettin Özdebir, ayrıca şunları ifade etti:

"Bunun sanayiye maliyeti de ağır olacaktır. Türkiye'de 2014 yılında asgari ücret üzerinden imalat sanayinde yaklaşık 822 bin kişi istihdam edilmektedir. Türkiye'de imalat sanayisindeki toplam istihdam ise 3,4 milyon kişidir. İmalat sanayisinde işçilere ödenen ortalama brüt ücret 1.740 liradır. 2014 yılında imalat sanayisinin net kârı 40 milyar lira olmuştur. Asgari ücretteki artışın getireceği yıllık maliyet 23 milyar liranın üzerindedir. Asgari ücret zammı, sanayinin kârının yarısını alıp götürecektir. Ayrıca bu kârın çoğunu büyük boy işletmeler yapmaktadır. KOBİ'er ise hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Asgari ücret zammı KOBİ'lerin çoğunun silinip gitmesine yol açacaktır. Bu yükün tamamının özel sektörün üzerinde bırakılması haksızlıktır."

Özdebir, "Devlet bu yükün bir bölümünü üstlenmelidir." diyerek, "Ancak, bunu bir an önce yapmalıdır. Aksi takdirde ücretlerdeki ve kıdem tazminatındaki yüklerin artışını taşıyamayacak olan işletmeler işçi çıkarmaya başlayabilirler. Hükumet bu nedenle bir an önce tatmin edici bir planla iş dünyasının önüne gelmelidir." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber ASO Başkanı'ndan asgari ücret sitemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER