ASO'dan kurulacak yeni hükümete çağrı: Asgari ücret zammını gözden geçirin


Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, verimlilik artışıyla desteklenmeyen ücret artışlarının ekonomi üzerinde olumsuz etkiler doğuracağını belirterek, "Asgari ücret, ülkede başta cezalar olmak üzere birçok ekonomik değişkenin de belirleyicisidir. Kurulacak yeni hükümetten asgari ücret zammını gözden geçirmesini istiyoruz." dedi.

Nurettin Özdebir yazılı açıklamasında, artık işlerin başına dönme ve ekonomik sorunlar üzerinde odaklanma zamanı geldiğine işaret ederek, "Öncelik artık ekonomi olmalıdır. Hükümetlerin ilk yüz günü icraat için çok önemlidir ve bu nedenle çok iyi değerlendirilmelidir. Yapılacak öncelikle şeyler bellidir. Öncelikle ekonominin önünü tıkayan konularda yapısal reformları gerçekleştirerek üretimin ve ekonomik büyümenin önü açılmalıdır." diye konuştu.

Özdebir, açıklamasında seçim vaatleri konusuna da değinerek, şöyle devam etti:

"Seçim vaatleri de öncelikli konular arasında yer almaktadır. Ancak, bu vaatlerin ekonomik etkileri iyice hesaba katılmalıdır. Ekonominin tek çıpası olarak elimizde mali disiplin kalmıştır. Seçim vaatlerinin bütçe üzerinde fazla bir yük getirmeyeceği ifade edilmektedir. Bu şüphesiz mali disiplinin korunması açısından çok önemlidir. Diğer yandan asgari ücrete yapılacak yüzde 30'luk zammın ekonominin rekabet gücü açısından önemli etkileri olacaktır. Biz her zaman, verimlilik artışıyla desteklenmeyen ücret artışlarının ekonomi üzerinde olumsuz etkiler doğuracağını ifade etmişizdir."

Asgari ücretin, ülkede başta cezalar olmak üzere birçok ekonomik değişkenin de belirleyicisi olduğuna dikkat çeken Özdebir, "Ayrıca asgari ücrete yapılacak zam, ücret skalasının her aşamasını etkileyecek ve ücretlerde genel bir artışa yol açacaktır. Bunun rekabet gücümüzü olumsuz etkileyeceği açıktır. Ekonomik vaatlerin özelikle düşük gelirli kesimlerin gelirlerini etkileyerek toplumsal refahta geçici bir artış sağlayacağı açıktır ancak, bu artışlar sonunda yine dar gelirlileri vuracaktır. Bu nedenle toplumsal refahta kalıcı artışlara yol açacak uzun vadeli ve sürdürülebilir politikalara odaklanılmasında, kısa vadeli çözümlerin olumsuz ekonomik sonuçlarının bir kez daha değerlendirilmesinde büyük yarar görmekteyiz. Kurulacak yeni hükümetten asgari ücret zammını gözden geçirmesini istiyoruz." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber ASO'dan kurulacak yeni hükümete çağrı: Asgari ücret... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER