Asya futboluna Türk Okulu damgası

Myanmar’da başarılı eğitim faaliyetleri ile tanınan Uluslararası Ufuk Okulları sporda da şampiyonlukları kimseye bırakmıyor.

Asya futboluna Türk Okulu damgası

Okulun bünyesinde üç sene önce kurulan futbol takımı, bu ay içinde yapılan final müsabakaları sonucunda ülkenin süper liginde mücadele etmeye hak kazandı.

Bugün'den Erkan Acar'ın haberine göre, lacivert, turuncu ve yeşil renklere sahip Horizon Futbol Kulubü (HFC), 2012 yılında kuruldu. Söz konusu kulüp, Myanmar'da yabancılar tarafından açılan ilk ve tek futbol kulübü. Lige 25 oyuncu ile başlayan HFC'nin oyuncularının yaş ortalaması ise 17. İlk olarak 2012 yılında Myanmar amatör liginde mücadele eden HFC, bir üst lig olan Myanmar National League 2'ye (MNL2) çıkmaya hak kazandı. 2013-2014 yıllarında MNL2’de başarılı iki sezon geçiren HFC, 2015 yılında Myanmar National League 1'ine, ligi 2. olarak bitirerek çıkmaya hak kazandı.

GOL KRALI NİJERYALI CHIKA
Kadrosunda Myanmar Genç Milli takımında oynayan 3 oyuncu bulunduran HFC’nin ayrıca 2 yabancı oyuncusu var. Nijerya'dan transfer edilen bu iki oyuncu Myanmmar Süper Ligi’nde büyük ilgi görüyor ve müsabakalara renk katıyor. Takımın Nijeryalı transferi Eze Chika Philip bu sezon 24 gole imza atarak gol kralı oldu. HFC ise ligin en çok gol atan takımı. Lige 18 oyuncu ile başlayan HFC, lig sonunda bu dar kadro ile 1. lige Türk antrenör Ubeydullah Yavuz'un önderliğinde çıkmayı başardı.


HEDEF ULUSLARARASI KUPALAR
HFC’nin başkanı da bir Türk: Ahmet Yılmaz. Takımın menajerliğini ise Kyaw Kyaw Oo üstleniyor. Kulüp başkanı Yılmaz, hedeflerinin modern bir altyapı çalışması ile Myanmar futboluna kaliteli ve ahlaklı oyuncular yetiştirmek; seyir keyfi veren modern futbol oynamak olduğunu anlatıyor. Yılmaz yine 1. Lig’de kalıcı olmak ve Asya'daki uluslararası kupalarda Myanmar'ı en iyi şekilde temsil etmek istediklerini de sözlerine ekliyor.

TESİSLEŞMEDE ÖRNEK
Eğitimde kendini kanıtlamış olan Horizon International Schools, Horizon ismini futbolda da başarıyla duyurmak istiyor. Kendi saha ve tesislerini kurmayı da hedefleyen HFC tesisleşme alanında da Myanmar futbolunda örnek olma amacı da taşıyor. 

HFC'nin en önemli hedeflerinden biri de Tayland ve Malezya gibi Asya ülkelerinin liglerde top koşturabilecek genç yetenekleri ülke futboluna kazandırabilmek.

Her geçen gün ilerleme kaydeden Myanmar futbolu, uluslararası turnuvalarda kendini daha fazla gösteriyor. Myanmar futbolu son zamanlarda birçok futbolcusunu Malezya, Tayland gibi Asya'daki ülkelere gönderme başarısını elde etti.


UFUK SPOR OKULU İLE ADIM ATILDI
HFC’nin U19 Genç Takımı ise 2014 yılında şampiyon oldu. Takım bu seneyi ise 4. olarak tamamladı. Eğitim ve sporda birçok başarıya imza atan Hoziron Ufuk Okulu, Myanmar’da 2000 yılında kuruldu. Myanmarlılar’ın ihtiyaçlarını gören Türk öğretmenler o doğrultuda çalışmalarına yön verdi. Spora düşkün olan Myanmarlıların ciddi bir spor okulunun bulunmadığını görülünce kollar sıvandı ve 2004 yılında Ufuk Spor Okulu adı altıyla faaliyete geçildi. İlgi yoğun olunca bir de Ufuk Spor Akademisi kuruldu.

HER SENE MADALYA
Uluslararası Ufuk Okulları, 2006 yılından bu yana 50 farklı uluslararası organizasyona iştirak etti. Toplamda 85 madalya kazandı. İki ayrı şehirde toplam 3 okuldan oluşuyor. Yangon’da iki, Mandalay kentinde ise bir okul bulunuyor. Yangon’da 500, Mandalay’da ise 320 öğrenci eğitim görüyor.

Okul, dünyanın birçok yerindeki bilim yarışmalarına öğrenci gönderiyor. Öğrenciler her sene madalya ile dönüyor. Seçmeli Türkçe dersi bütün okullarda okutuluyor. Güçlü bir beden eğitimi kadrosuna sahip olan okul, her sene ülke çapında masa tenisi ve street ball turnuvası düzenliyor.
<< Önceki Haber Asya futboluna Türk Okulu damgası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER