Atandılar ama sevinçleri kursaklarında kaldı!

Bu dönem öğretmen atamalarının yüzde 70'i öğretmenlerin kaçtığı doğu illerine yapıldı.

Atandılar ama sevinçleri kursaklarında kaldı!

Güvenlik endişesi taşıyan yeni öğretmenler atandıklarına sevinemezken Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca “Bölgede can güvenliği sebebiyle istifa edip göç eden öğretmenler var” diyor.

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 105 branşa Öğretmen atamalarını dün gerçekleştirdi. Bakan Nabi Avcı'nın katılımıyla gerçekleşen atamalar Ankara'daki MEB'in merkez binasında saat 11.00'de gerçekleştirilen işlemlerde ilk atama, yeniden atama, kurumlar arası yeniden atama ve milli sporcuların ataması kapsamında 37 bin öğretmen atandı.

ASLAN PAYI DOĞUYA

MEB, 37 bin öğretmen atamasında aslan payını, çok sık öğretmen kaybeden doğuya ayırdı. Doğu illerine 26 bin civarında öğretmen atandığı tahmin ediliyor. 4640 öğretmen kadrosunun ayrıldığı Şanlıurfa ilk sırada bulunurken Karabük'te tüm branşlarda sadece 12 kadroya öğretmen ataması yapılacak. Onu Van ve Ağrı takip ediyor. Van'a ayrılan kadro 3207, Ağrı'nın kadrosu ise 2239.

SEVİNÇLERİ KURSAKLARINDA KALDI

Öğretmen adaylarının yüzde 90'ı, 41'inci tercih olan ve Türkiye'nin her yerine atanmak istediğini kabul eden tercihi işaretledi. Ancak seçim sürecinden sonra başlayan terör olayları, öğretmenlerin gözünü korkutmuş durumda. Dün yapılan atamalarda doğu illerine görevlendirilen öğretmenlerin sevinemediği gözlendi. Can güvenliklerinden endişe eden öğretmenlerin sevinçleri kursaklarında kaldı.

162 BİN BAŞVURU

Atanacak 36 bin 512 öğretmen kontenjanı için 161 bin 975 aday başvurdu. İlk atamada en çok başvurulan branş, 13 bin 317 kişiyle sınıf öğretmenliği oldu. Ancak bu öğretmenlerden 4157'si atanabildi.

DOĞUYA ATANAN ÖĞRETMENLER  İSTİFA EDİYOR

Bu yıl özür grubu atamalarında doğu ve güneydoğudan binlerce öğretmenin tayin istediğini kaydeden Kamuran Karaca, “Hakkâri'de 2500 öğretmen var. 760 öğretmen bu yıl özür grubundan tayin istedi. Oran 3'te 1'e yakın. Bu, önemli bir sorun. Birkaç ay sonra da yeni atanan bu çocuklar rapor alıp özür grubundan tayin isteyeceklerdir. Tayin istemek, emeklilik, ücretsiz izin, rapor gibi birçok yol denenebilir. Tabii bunlar geçici çözümler, önemli olan barışın ve sükûnetin sağlanması” bilgisini veriyor. “Okulların 28'inde açılması ve eğitimin başlaması da merak konusu. Seçimlerin ertelenmesini bile tartışırken eğitimi nasıl konuşabiliriz?” diye soran Karaca, bir an önce hükümetin çatışma ortamını sona erdirmek için gerekli çalışmayı yapması ve öğretmenlerin kaygılarını gidermesi çağrısını yapıyor.

CAN GÜVENLİĞİ YOK!

Hem yeni atanan öğretmenlerin hem de bölgede görev yapanların endişe içinde olduğunu belirten Eğitim Sen Başkanı Kamuran Karaca, yeni öğretmenlerin büyük kısmının göreve başlayıp başlamama konusunda tereddüt yaşadığını söylüyor: “Ancak başka çareleri de yok. Yıllardır atanmayı bekleyen öğretmen adayları var çünkü. 330 bin öğretmen adayı bekliyor. Can güvenliklerini de riske ederek gideceklerdir. Ancak daha ilk görev yerlerinde orada yaşayacakları her şey onların üzerinde travmalar yaratabilir. Bu büyük bir problem. Motivasyonlarını olumsuz etkiler. Bu ortamda eğitimin kalitesi daha da düşer.” Doğuda öğretmenlerin durumuyla ilgili bir anket çalışması yaptıklarını, sonuçlarını bu hafta içinde açıklayacaklarını vurgulayan Karaca, şu çarpıcı tespitlere yer veriyor: “Bölgede istifa eden öğretmenler var. Etmeyi düşünenler var. Bölge halkından olan öğretmenlerimiz bile bölgeden kaçmak istiyor. Bu durumda yeni atanan öğretmenlerimiz haliyle can güvenliği olmadığını düşünüyor. Çatışmanın olduğu yerde bölge halkı da endişeli. Kimden nasıl bir tehlike geleceğini kimse kestiremiyor.”

Coğrafyada 2 soru iptal

KPSS coğrafya sorularıyla ilgili mahkeme devam ettiği için coğrafya ve sosyal bilgiler ataması dün yapılamadı. Günün ilerleyen saatlerinde mahkemeden karar çıktı. Ankara 11. İdare Mahkemesi, 12 Temmuz 2015'te yapılan KPSS öğretmenlik alan bilgisi testindeki, 25 ve 33'üncü soruları iptal etti. Coğrafya atamalarının da bugün yapılması bekleniyor.
<< Önceki Haber Atandılar ama sevinçleri kursaklarında kaldı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER