Atıcı: Erkeği gebelikte ölen kadın istatistiğine katıp vatandaşı yanıltıyorsunuz


Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 2014 yılı Sağlık İstatistiği Kitapçığında erkeklerin gebelikte ölen kadın istatistiğine eklenerek bakanlığın vatandaşı yanılttığını söyledi. Sağlık İstatistiği 2014 kitapçığın 23. sayfasında gebelikten ölen kadın oranının on binde 4 olduğunu kaydeden Atıcı, "Yine kitapçıkta gebelikten ölen erkek oranı sıfır yazmışsınız. İkisinin toplayarak ikiye bölüp ortalamasını alınca on binde iki sonucunu yazmışsınız ve bu rakamı düşük göstermeye çalışmışsınız. Vallahi ben yazmadım bakın burada yazıyor. Gebelikten ölen erkek oranı ile kadın oranını toplayıp ikiye bölüyorsunuz gerçek rakamı yarıya indiriyorsunuz ve insanlara sunuyorsunuz. Vatandaşı yanıltıyorsunuz." diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı bütçe görüşmelerine başlandı.

Bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sunum yaptı. Bütçe görüşmelerine milletvekillerinin konuşmalarıyla devam edildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Sağlık İstatistiği 2014 yılı rakamlarına dayanarak konuşmasını yapacağını belirten CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, "Bu kitapçıktaki ve sayın Bakanın bugün yaptığı sunumdaki rakamları karşılaştırınca gerçeği yansıtmadığı ve rakamlarla oynandığını ve rakamların nasıl yanıltıcı olduğunu halkı nasıl yanılttığını izin verirseniz size anlatacağız." dedi.

Sağlık İstatistiği 2014 kitapçığın 23. sayfasında gebelikten ölen kadın oranının on binde 4 olduğunu kaydeden Atıcı, "Gebelikten ölen erkek oranı sıfır ikisinin ortalaması on binde iki. Vallahi ben yazmadım bakın burada yazıyor. Gebelikten ölen erkek oranı ile kadın oranını toplayıp ikiye bölüyorsunuz gerçek rakamı yarıya indiriyorsunuz ve insanlara sunuyorsunuz." diye konuştu.

Komisyon Başkanvekili İbrahim Mustafa Turhan, "Babalarda kapıda dokuz doğuruyor ya onunla ilgili olabilir." demesi üzerine Atıcı, "Hakikaten ağlanacak halimize gülüyoruz. Espri yapıyorsunuz. Ben ömrümü verdim bu sağlığa sayın bakan beni rencide etmenize hakkınız yok. Ben bakanlığımı seviyorum. Böyle bir şey olabilir mi? Sırf rakamı yarı yarıya düşük göstermek için bunu yapmışlar. Siz burada 2012'de doğumda ölen kadınların oranı on binde 4 iken bir yıl sonra bu rakam 5 kat artıyor. 2013'te on binde 19 oluyor. Sonra 2014'te 4 kat artıyor. Kadınlar doğumda 5 kat ölüyor 1 yıl içinde. Hepsi sizin iktidarınızda." şeklinde konuştu.

Anne ölüm hızının 2012 yılında 15,4'ten 2013 yılında 15,9'a yükseldiğini hatırlatan Atıcı, "Sağlık verileri çabuk değişmez. Yıllar içinde değişir. Ve siz yıllar içinde yaptığınız kötü uygulamalar nedeniyle sağlık rakamlarını ne hale getirdiniz." dedi.

Atıcının konuşmasının ardından Başkanvekili Turhan, "Rakamlar ne kadar şeffaf Sayın Atıcı. Bakanlığımızı kutluyorum." dedi.

Bunun üzerine Atıcı, "Beni yermek veya kutlamak gibi bir misyonunuz olamaz. Ama kendi sunumlarında ve televizyon konuşmalarında bu rakamları kullanmaları doğru olabilir mi?" ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Erkan Kandemir, "Rakamlar gerçekçi değil diye başladığınız bir sürü rakam verdiniz." sözü üzerine Atıcı, "Buradaki rakamların gerçek olmadığını söylüyorum. Buna rağmen bakanlığı ele verdiğini dile getiriyorum." cevabını verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Atıcı: Erkeği gebelikte ölen kadın istatistiğine katıp... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER