Atık pilleri gübreye dönüştürüyorlar
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Haziran 4 2020
Atık pillerin geri dönüştürülmesinde farklı bir boyut... Avustralya'daki bir firmanın atık pillerden mahsuller için kullanılabilen gübre üretmeyi başardığı belirtildi.
Uzaktan kumanda, duvar saati, fener, oyuncak ve başka bir sürü aleti çalıştırırken tükettiğimiz pillerin bitkilere besin kaynağı olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz?
Geri dönüşüm firmaları biten pillerin çöpe gitmemesi için yeni yöntem arayışında. Avustralya'da bir firma, atık pillerden mahsuller için kullanılabilen gübre üretmeyi başaran girişimcilerden biri.
Euronews Türkçe'de yer alan ve Rosie Frost ile Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin imzası taşıyan habere göre Avrupa'da pil satan mağazalar piller için geri dönüşüm kutusu da bulundurmakla yükümlü. Müşteriler de kullandıkları pilleri bu kutulara atmaya teşvik ediliyor. Bu sayede tüketilen pillerin çoğu diğer atıklara karışmadan geri dönüşüm merkezlerine ulaşabiliyor.
Ancak Avustralya'da durum farklı. Çünkü alkali pillerin yüzde 97'si Avustralya'da geri dönüştürülemiyor. Bu nedenle biten piller geri dönüşüm kutularına değil, katı atıkların arasına karışıyor. Ancak bu sırada pillerin içindeki zehirli kimyasallar toprağa karışarak kirliliğe neden oluyor.
Piller nasıl geri dönüştürülüyor?
Piller geri dönüşüm merkezlerinde çok yüksek ısı ile eritiliyor. Bu sayede metallerin yeniden kullanımı mümkün olabiliyor. Ancak bu şekilde yapılan geri dönüşüm işleminde pil içinde yeniden kullanılabilecek başka bazı unsurlar da eriyip yok oluyor. Bu nedenle özellikle madenlerden çıkarılan maddelerin bir kısmı yeniden kullanılamadan yok oluyor.
Avustralya'da pil geri dönüşüm firması Lithum Avustralya'ya bağlı Envirostream geri dönüşümde farklı bir yaklaşım uyguluyor ve pillerin içindeki bazı maddeleri bitkilere güç verecek yeni bir ürüne dönüştürüyor.
Küresel ölçekte alkali pillerin geri dönüşümü konusundaki zorluklara dikkat çeken firma pillerin
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'5.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı
6.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”7.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!8.Sadettin Saran gözaltındayken, Ali Koç'tan başkanlık çıkışı9.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!10.OYAK'ta neler oluyor? Üyeler deprem yardımları tutarsız olunca hesap sordu!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







