Atilla Uğur ve Eşraf Hatipoğlu'nun yargılandığı davada ihsası rey tartışması


Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 arasındaki gözaltında kayıplar, köy boşaltmalar ve infaz iddiaları ile ilgili 4 asker ve 5 korucunun yargılandığı davaya devam edildi. Sanık avukatların çekilme yönündeki talebini Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi reddetti.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya sanık Eşref Hatipoğlu, sanık avukatları ve müşteki avukatları katıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), sanıklar dönemin Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı Albay Hasan Atilla Uğur ve dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu'nun yargılanmasına izin verdi. HSYK 3. Dairesi, iddia edilen öldürme eyleminin görev sırasında işlendiğini belirterek, bu tür suçlar için izin alınmasına gerek olmadığını hükmetti. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, daha önce sanıklar Uğur ve Hatipoğlu'nun yargılanması için HSYK'dan izin istemişti.

Gelen yazının ardından sanık avukatlarından Erdal Kuzu söz aldı. Mahkemenin sanıkların yargılanması için HSYK'dan izin istemesinin ihsası rey anlamına geldiğini kaydeden avukat Erdal Kuzu, mahkemenin tarafını belli ettiğini ve dosyadan çekilmesi gerektiğini söyledi. Kuzu ayrıca usulde savcı reddedilmesinin olmadığını ancak savcının kendi isteği ile duruşmadan çekilmesini talep etti.

Söz alan Eşref Hatipoğlu'nun avukatı Mehmet Eren Turan ise HSYK 3. Dairesi'nin kararına itiraz edeceklerini söyledi. Avukat Turan, sanık avukatlarının çekilme ve ret taleplerine ilişkin daha önce karar verildiğinden yeni bir karar verilmesine gerek olmadığını dile getirdi.

Savcı Levent Savaş ise çekilme ve ret yönündeki talepleri usule ve esasa aykırı olduğundan ret yönünde karar verilmesi gerektiğini bildirdi.

Verilen aranın ardından Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, kararını açıkladı. HSYK'ya yargılama ile ilgili soru sorulmasının usule uygun olduğunu belirten Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, çekilme ve reddedilme taleplerinin reddine karar verdi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarına çekilme ve reddedilmeye ilişkin bir üst mahkeme olan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz hakkı bulunduğunu hatırlattı.

9 sanık hakkında 'silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek' suçlarından 2014'te dava açılmıştı. Dava, daha başlamadan güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Atilla Uğur ve Eşraf Hatipoğlu'nun yargılandığı davada... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER