Atina'da "Ortadoğu'da barış için bir arada yaşama" konferansı başladı


Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın organize ettiği "Ortadoğu'da dini ve kültürel çoğulculuk ve barış içinde bir arada yaşama" adlı uluslararası konferans Atina'da başladı. Konferansa Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan çoğunluğunu Hıristiyan din adamlarının oluşturduğu üç dinin temsilcileri, dışişleri bakanları ve politikacılar katılıyor.

ATİNA'DAN ULUSLARARASI GİRİŞİM

Yunan Dışişleri Bakanlığı, iki gün sürecek "Ortadoğu'da dini ile kültürel çoğulculuk ve barış içinde bir arada yaşama" adlı uluslararası konferansa ev sahipliği yapıyor. Konferansın açılışı, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un katılımı ile başladı.

Üst düzey ve geniş katılımın dikkat çektiği konferansın ana hedefleri arasında insan yaşamını savunmak ve ortak anlayışa zemin hazırlayacak barışçıl ve haysiyetli bir ortama katkı sunacak dini liderlerin rolünü ortaya koymak bulunuyor. Atina'nın girişim ve çabaları ile gerçekleşen konferans, Ortadoğu'da Hıristiyan, çok kültürlü ve çok dinli nüfusa saygı gösterilmesini koordine etmeyi amaçlıyor.

ÜST DÜZEY KATILIM

Ortadoğu'da yaşanan dramatik gelişmelerin gölgesi altında Atina'da bugün ve yarın uluslararası bir konferans düzenleniyor. İlk defa Ortadoğu'daki kiliseleri, dini liderleri, bölgede tanınan Müslüman, Musevi, Katolik ve Protestan mezhep ve dinlerinden isimleri bir araya getiren etkinliğe Mısır, Vatikan, Hollanda, Irak ve Güney Kıbrıs Rum dışişleri bakanları, Irak Kürt bölgesi temsilcisi ile ABD'den siyasiler de katılıyor.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yanı sıra İskenderiye, Antakya ve Kudüs patrikleri, Atina, Kıbrıs, Arnavutluk, ABD, Kanada, Bergama ve Fransa başpiskoposları, Rusya Patriği Kiril'in temsilcisi ile diğer bölge kiliselerinin temsilcileri de etkinlikte yer alıyor. Mısır'dan Baş Müftüsü Şevki Kerim Allam ile Türkiye'den Başbakanlık Başmüşaviri ve BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa da konferansa katılıyor. Bölge ülkelerin diplomatlarının yanı sıra Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras da konferansın açılışına katıldı.

DİN ADAMLARI POLİTİKACILARA ÖRNEK OLSUN

Cumhurbaşkanı Pavlopulos, din adamlarına politikacılara insanlık ve gelişmenin merkezinde insan ve barışın bulunduğu konusunda örnek olmalarını istedi.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ise Yunanistan'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya ortak tarih ile bağlı olduklarını söyledi. Bölgedeki medeniyetlerin birbirinden etkilendiklerini ve Batı dinlerinin büyük oranda bu bölgede doğduklarını belirten Kotzias, şöyle konuştu: "Akdeniz sadece güçlü jeopolitik çıkarların değil ondan önce tarih, gelenek, kültür ve bilimin farklı din, medeniyet, kurumsal sistem ve kişisel ilişkilerin üretildiği bir coğrafya havzasıdır."

En farklı kültür ve din akımlarının barışçıl bir ortam sağladıklarını belirten Yunan bakan, bugün bu ortamın dini kullanan aşırı kesimler tarafından mahvedildiğini söyledi. Bu kişilerin Akdeniz ve Ortadoğu'nun zenginliklerini, kültürel ve dini toplulukları felakete sürüklediklerini belirten Kotzias, aşırıcıların insan hakları, birlikte ve barış içerisinde yaşama hayatı ile mimari eser ve tarihe karşı suç işlediklerini kaydetti.

Irak, Afganistan, Pakistan ve Suriye'de yaşanan savaşların gençleri çıkmaz bir yaşam, kaçış ve göç ile karşı karşıya bıraktığını anlatan Kotzias, çok kültürlü ve çok dinli hakları savunmanın savaşa karşı mücadele anlamına geldiğini belirtti.

Yunanistan'ın çok boyutlu bir politika güttüğünü belirten Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Suriye'de siyasi bir çözümü desteklediklerini, Kıbrıs'ta da Rum ve Türk toplumunun barış içerisinde yaşamalarını istediklerini söyledi.

Savaş, fanatizm ve aşırı otoriterliğin devasa mülteci ve göçmen akımına sebebiyet verdiğini belirten Kotzias, Yunanistan olarak krize rağmen ülkesi, adalar ve diğer bölgelerdeki vatandaşları ile insancıl yüzünü ve değerlerini gösterdiğini ifade etti.

Türkiye ve Bulgaristan ile birlikte mülteci akınıyla mücadele konusunda uluslararası hukuk temelinde iyi işbirliği yaptıklarını belirten Kotzias, işbirliğinin Ege'de Türkiye ve Yunanistan arasında ortak devriye yapmak anlamına gelmediğini de vurguladı.

Kotzias, konferans katılımcılarına din ve kültürlere karşı yeni suçlar işlenmesinin önüne geçmek için bölgedeki toplumlar arasında diyaloga katkı sunacak, insanlık ve hafızasına karşı işlenen suçları kayıt altına alacak uluslararası bir gözlemci oluşumu meydana getirmeyi önerdi. CİHAN
<< Önceki Haber Atina'da "Ortadoğu'da barış için bir arada yaşama"... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER