Atina'da 'soykırım' protestosunda milletvekili darp edildi

Atina'da 'soykırım' protestosunda milletvekili darp edildi

Yunanistan Tüm Pontuslular Federasyonu, Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Nikos Filis'in 'Pontus soykırımı olmamıştır' açıklamalarını protesto etti. Protestoya katılan muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) Milletvekili Yorgos Kumuçakos, göstericiler tarafından darp edildi.

Atina Sintagma Meydanı'nda toplanan yaklaşık 3 bin Pontus kökenli gösterici, sloganlar eşliğinde Bakan Filis'in istifasını istedi. Tüm Pontuslular Federasyonu tarafından organize edilen gösteri Türkiye karşıtlıları bir araya getirdi. Merkez sağ ND milletvekilinin dövüldüğü gösteriye çoğunluğu ND ve bir iktidar partisi Syriza'ya mensup ondan fazla milletvekili, yerel yöneticiler, eski bakanlar, ND liderlik yarışına giren Adonis Georgiadis ve Abdullah ÖcalanKenya'ya kaçıran Savvas Kalenderidis katıldı.

Pontus dernekleri üyesi gençlerin yerel Karadeniz kıyafetlerle katıldığı eylemde kemençe ve davul eşliğinde parçalar seslendirildi. Tüm Pontuslular Fenerasyonu, Başbakan Aleksis Çipras'tan Türkiye ziyareti öncesi Filis'in açıklamalarına cevap vermesini istedi.

'SOYKIRIM YANLILARI BİRBİRİNE GİRDİ'

Öte yandan, bakanın soykırım karşıtı açıklamasına dün tepki gösteren ND Milletvekili Yorgos Kumuçakos, akşam üzeri protesto gösterisine katıldı. Gösteriye katılan onlarca kişi tarafından üzerine su fırlatılan milletvekili, aldığı yumruk darbeleri ile yaralandı. Ceketi yırtılan milletvekilini poles ekipleri parlamento bahçesine kaçırdı.

Dün genel kurulda Filis'in açıklamalarının yer aldığı Türk gazetesindeki haberi gösteren bir diğer ND Milletvekili Miltiyadis Varviçiotis ise dövülmekten son anda kurtulmayı başardı. Varviçiotis gösteri alanından korumaları tarafından uzaklaştırıldı.

'TEPKİLERE CEVAP VERDİ: STEREOTİP VE IRKÇILIK'

Dün akşam Atina Üniversitesi'nde düzenlenen bir kitap tanıtım programında konuşan Filis, 2 günlük suskunluğun ardından tepkilere cevap verdi. Soykırım açıklamalarına gelen tepkileri 'stereotip' ve 'ırkçılık' olarak tanımlayan Filis, şöyle konuştu: "Devamlı olarak ülkemizi kayıp fırsatlar hattında tutan eski ve yeni stereotipler yükseliyor. Yaşadığımız ekonomik krize karşı avutucu olarak her gün milliyetçi söylem diriltiliyor."

Aynı etkinliğe katılan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakan Vekili ve tarihçi Doç Dr. Sia Anagnostopulu da Filis'in açıklamalarına destek verdi. Anagtostopulu, daha ileri bir tartışmanın açılmasını isteyen herhangi bir vatandaş ya da kurumsal role sahip birine yapılanların 'holiganlık' olduğu eleştirisinde bulundu.

'SAVUNMA BAKANI: TARİH BİLMİYOR'

Hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) lideri ve Savunma Bakanı Panayotis Kammenos, Filis'i tarih bilmemekle suçladı. Kammenos, Filis'e 'misillemede' bulunulmasını da istedi. Bir adım daha atan Savunma Bakanı, bundan böyle tüm kışlalarda 'Pontos soykırımı anma günü' ile milli konulara dair anma etkinlikleri düzenleneceğini açıkladı.

FİLİS NE DEMİŞTİ?

Nikos Filis, üç gün önce katıldığı bir televizyon programında şunları söylemişti: "Yıllar önce gazeteci olarak çok sayıda tarihçi ve uluslararası uzmanın görüşüne katılarak Pontus Hellenizmi'ne soykırım yapılmadığına ilişkin açıklama yaptım. Kan dökülerek yapılan 'etnik temizlik' ile 'soykırım' arasında bir ayrım yaptık. Bu, Jön Türklerin vahşetinden çeken Pontusluların acısını ve dökülen kanı tanımadığımız anlamına gelmez. Bilimsel anlamda soykırım başka bir şey. Farklı görüşler var. Yunan devleti soykırım gününü tanıyor. Ancak soğukkanlı ve bilimsel olarak ele alınırsa ne kadar kanlı da olsa etkin temizlik başka şeydir, soykırım başka şey."


CİHAN
<< Önceki Haber Atina'da 'soykırım' protestosunda milletvekili darp edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER