Atina'nın uzlaşma ve anlaşma senaryoları

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Temmuz 7 2015
Yunanistan, iflastan kaçınmak için kreditörlerle yeniden masaya oturuyor. 30 Haziran'da yaptığı iki yıllık yeni bir anlaşma önerisinde bazı değişiklikler yapması beklenen Atina, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın 26 Haziran'da yaptığı önerisini de dikkate alacak.
Atina'nın uzlaşma ve anlaşma senaryoları
Yunanistan, iflastan kaçınmak için kreditörlerle yeniden masaya oturuyor. 30 Haziran'da yaptığı iki yıllık yeni bir anlaşma önerisinde bazı değişiklikler yapması beklenen Atina, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın 26 Haziran'da yaptığı önerisini de dikkate alacak.

Yunan Başbakanı Aleksis Çipras, 'hayır' rüzgarını arkasına alarak Avrupa'da zorlu temaslara start verecek. Elini güçlendirecek iki argüman ile masada uzlaşma arayacak olan Çipras, 30 Haziran'da Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) yaptığı iki yıllık ve 29,1 milyar Euro'luk anlaşma şartlarını, Avrupa Komisyonu'nun 2 hafta önce yaptığı önerisiyle birleştirerek kreditörlerin karşısına çıkacak.

Çipras'ın elini güçlendiren iki argümandan biri 5 siyasi partinin Euro'da kalarak sürdürülebilir bir anlaşma sağlanması için hükümetin arkasında olduklarına ilişkin ortak açıklama yağmış olmaları, diğeri ise kreditörlerle yıldızı barışmayan eski Maliye Bakanı Yannis Varufakis'in yerine Evklidis Çakalotos'un getirilmesi. Varufakis'in yokluğu, hem hükümet hem de kreditörler için yeni bir başlangıç anlamına da gelebilecek.

ATİNA'NIN ÖNERİSİNDE NELER VAR?

Bankaların 1 haftadır hizmet dışı kalmasının ardından ATM'lerden 60 Euro'luk nakit çekme sıkıntısının baş göstermesine kısa süre kala Atina, hızlı ve sonuca odaklı bir müzakere yapmak durumunda. Atina'nın yaptığı 30 Haziran tarihli iki yıllık kredi anlaşma önerisinde bazı değişikilik yapılması, 26 Haziran'da Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın önerisiyle birleştirilerek kreditörlere sunulması bekleniyor.

Eurogroup, bugün referandum sonrası Yunanistan'daki durum ile Çipras hükümetinin yeni önerilerini ele alacak. Atina'nın yol haritasının çizileceği kritik toplantıda Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası üst düzeyde temsil edilecek. IMF ise başkan düzeyinde temsil edilmeyecek.

Hükümet kanadından gelen bigilere göre çiçeği burnunda Maliye Bakanı Evklidis Tsakalotos (Çakalotos), öğlen düzenlenecek Eurogroup'ta 26 Haziran'd

Bu haberler de ilginizi çekebilir