Avcılar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı önünde eylem yaptı


Avcılık konusundaki sıkıntılarını dile getirmek isteyen avcılar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı önünde eylem yaptı. Şehitler için saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı okuyan avcılar, bakanlığın duvarına da siyah çelenk bıraktı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı önünde toplanan avcılar, avcılıkla ilgili karşılaştıkları sorunları dile getirmek için eylem yaptı. Türk bayrağı ve dövizler taşıyan avcılar, eylem öncesinde şehitler için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı ve Fatiha okudu.

Grup adına basın açıklamasını okuyan İç Anadolu Av ve Yaban Hayatı Federasyonu Başkanı Sami Candan, "Bilindiği gibi son yıllarda ve günümüzde 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun avcı aleyhine yorumlanarak uygulanması ve neticesinde Türkiye'nin çok önemli bir bölümünün ve yerleşim birimleri de dahil olmak üzere avlak yapılması, bu avlakların çoğu bölgede sadece il veya ilçe sınırları dikkate alınarak belirlenmesi, etüt envanter raporlarının sağlıklı olarak yapılmadan acele ile oluşturulması ve bu avlaklarda plansız avcılığa neden olabilecek avcı hak ve kazanımlarını dikkate almayan Kotalı Avcılık Sistemi adı altında Türkiye'de avcılığı yasa dışılığa itebilecek bir sistemin uygulanmaya çalışılması, bunları yaparken de avcı görüş, öneri ve katılımcılığının esas alınmaması neticesinde bu yanlış uygulamaların durdurulması ve iptali için tüm Türkiye avcıları olarak sesimizi duyurmak zorunda bırakılmış bulunuyoruz." dedi.

Amaçlarını dile getiren Candan sözlerine şöyle devam etti: "Amacımız öncelikle mevcut yanlış uygulamaların durdurulması ve avlak kavramının tanımına ve amacına uygun olarak her ilde sınırlı sayıda konfederasyonumuz, federasyonlarımız ve avcı kulüplerimiz ile birlikte belirlenmesi. Envanter çalışmalarının daha fazla ödenek ayrılarak sahada fiili olarak tüm mevsimleri de içine alacak şekilde yapılması. AVBİS sisteminin kota engelleme amacından çıkarılarak resmi yazışma ve istatistik amaçlı kullanılması ve 'Sürdürülebilir ve Planlı Avcılığın' ancak 'Avcı Katılımcılığı' esası ile sağlanabileceği gerçeğini vurgulamaktadır. 'Ben yaptım oldu' mantığının neticesinde diretilen bu yanlış uygulamaların sonucu avcılık yasa dışılığa itilecek, plansız her bölgede hızla artacak ve korkarız ki kaybeden doğal yaşamız olacaktır. Kısaca ifade ettiğimiz bu hususlar çerçevesinde, Kotalı Avcılık ve Avlak Sistemi uygulamaları bu şekliyle Türkiye için asla doğru bir yaklaşım ve bir zorunluluk değildir. Yapılan birçok toplantı ikili görüşmelerde ve sunulan raporlarımızda da ifade ettiğimiz gibi gerekirse değiştirilebilir veya tamamen kaldırılabilir."

Yapılan basın açıklamasının ardından avcılar, bakanlığın önüne siyah çelenk bırakmak istedi ancak polis ekipleri buna izin vermedi. Yaşanan kısa süreli tartışmanın ardından siyah çelenk, bakanlığın duvarına bırakıldı. Eylem sırasında çevik kuvvet ekipleri de hazır bekletildi. CİHAN
<< Önceki Haber Avcılar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı önünde eylem yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER