Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Mogherini Gürcistan'da

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Mogherini Gürcistan'da

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, resmi temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e geldi. Mogherini, "Toplumda Cinsiyet Eşitliği - Zorluklar ve Avrupa Komşuluk Politikasının Sunduğu Fırsatlar" konulu konferansa da iştirak etti.

Mogherini temaslarına Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile bir araya gelerek başladı. Cumhurbaşkanlığı konutunda gerçekleşen görüşme ile ilgili basına yapılan açıklamada, Gürcistan'ın AB'ye entegrasyon süreci ve vize muafiyeti konularının gündeme geldiği bildirildi. Ayrıca ülkede yaklaşan genel seçimler öncesi seçmen tercihinin sandığa demokratik teamüllerde yansıtılabilmesi amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Yapılan açıklamada ayrıca yargı ve medya bağımsızlığı gibi konuların gündeme geldiğinin altı çizildi.

Başbakan İrakli Garibaşvili ile de bir araya gelen Federica Mogherini bölgesel güvenlik konularıyla birlikte AB ve Gürcistan ilişkilerinin geliştirilmesi konularında bilgi alışverişinde bulundu. Konuya ilişkin Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre Garibaşvili , Mogherini'ye AB'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün korunması konusunda aktif rol almasının bölgesel barışa önemli katkılar sağlayacağını söylediği belirtildi. Daha sonra yapılan ortak basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine açıklamada bulunan İrakli Garibaşvili ülkesinde AB kriterlerinin yerleşmesi konularında önemli mesafeler katledildiğini, ancak nihai hedef olan tam ortaklık konusunda AB'nin desteğine her zaman ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

KADIN- ERKEK EŞİTLİĞİ TOPLUMSAL GELİŞMİŞLİĞİN VAZGEÇİLMEZİDİR

"Toplumda Cinsiyet Eşitliği - Zorluklar ve Avrupa Komşuluk Politikasının Sunduğu Fırsatlar" konulu konferansa katılan Mogherini burada yaptığı konuşmada kadın -erkek eşitliğinin toplumsal gelişmişliğin vazgeçilmezi olduğunu söyledi. Cinsiyet eşitliğinin olmadığı ülkelerde, sürdürülebilir bir gelişimin olamayacağının altını çizen Mogherini "Cinsiyet farkı ahlaki bir yükümlülük veya sosyal bir statü değildir. Erkek ve kadınların eşit haklara sahip olması gerçek bir zenginlik olmakla birlikte sağlam temelleri olan toplumların oluşmasını sağlar." dedi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen konferansa, AB ve Birleşmiş Milletlerin(BM) destek verdi. Konferansa, Başbakan İrakli Garibaşvili ile birlikte bakanlar, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yabancı misyon şefleri ve AB'ye üye ülkelerden 250 kadar delege katıldı.

CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Mogherini Gürcistan'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER