Avrupa İran'a nükleer yaptırım için düğmeye bastı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ağustos 29 2025
Paylaş
X Post
Almanya, İngiltere ve Fransa, nükleer müzakerelerde ilerleme sağlanamadığı gerekçesiyle İran'a yönelik BM yaptırımlarını geri getirebilecek mekanizmanın aktive edildiğini duyurdu.
Almanya, İngiltere ve Fransa, nükleer müzakerelerden sonuç alamadıkları gerekçesiyle İran'a yeniden yaptırımların uygulanması için harekete geçti.
Tahran yönetimi ile müzakereleri yürüten ve E3 ülkeleri olarak adlandırılan Almanya, İngiltere ve Fransa, yaptıkları ortak açıklamayla, yükümlülüklerini yerine getirmeyen İran'a yeniden BM yaptırımlarının uygulanmasının yolunu açacak "snapback mekanizmasının" devreye sokulduğunu duyurdu.
DW Türkçe'nin haberine göre E3 ülkelerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) gönderdikleri beş sayfalık yazıda, İran'ın son altı yılda yükümlülüklerini yerine getirmeyerek taahhütlerini birçok kez ihlal ettiği belirtiliyor.
Yazıda Tahran'ın 2019'dan bu yana tüm nükleer altyapısını geliştirdiği ve yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş uranyum stokunun da "sivil amaçlı kullanım ile gerekçelendirilemeyeceği" aktarılıyor, "Bu nedenle İran'ın nükleer programı, uluslararası barış ve güvenliğe açık bir tehdit olmaya devam etmektedir" deniliyor.
Yapılan ortak açıklamada da, "Artık İran'ın taahhütlerini yerine getirmediğine inandığımızı BMGK bildirmeye karar verdik ve böylece snapback mekanizmasını işletmeye başladık" ifadeleri yer alıyor.
İran ile Batı arasında imzalanan, ancak daha sonra ABD'nin tek taraflı olarak çekildiği 2015 yılındaki nükleer anlaşmayı destekleyen 2231 sayılı BMGK kararında yer alan snapback mekanizması, 30 gün içinde BMGK'da aksi yönde yeni bir karar alınmaması halinde, daha önce kaldırılan BM yaptırımları dahil altı BMGK kararının yeniden yürürlüğe girmesini öngörüyor.
BMGK'nın E3 ülkelerinin bildiriminin ardından İran gündemiyle Cuma günü TSİ 17.00'de toplanacağı bildirildi. Kapalı kapılar ardında yapılacak toplantı için talep Fransa ve İngiltere'den geldi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor2.Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek, ‘Konuşacak’ demişti3.Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdür tutuklandı4.Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?5.ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola çıktığını doğruladı
6.BM'den uyarı: Ortadoğu'da savaş kontrolden çıktı7.Nürnberg’de ırkçılığa karşı haftalar: FISEM’den insan hakları odaklı belgesel dizisi8.Altın ve Gümüş'ün yönü ne olacak? İşte dünya devlerinin tahminleri!9.NATO’nun ABD’ye savaş desteği AB’yi rahatsız etti10.Trump “anlaşıyoruz” demişti, İran’dan yanıt geldi
ÇOK OKUNAN HABERLER

Yatırım altın ve konuttan, faiz ve borsaya kayıyor

Muhittin Böcek birşeye mi zorlanıyor? Akın Gürlek,...

Adalet Bakanı'nın tapu kayıtlarını sorgulayan müdü...

Dogalgaz ve Elektiriğe Nisan ayında zam yolda mı?

ABD paraşütçü birliklerin Ortadoğu'ya doğru yola ç...


