Avrupa Konseyinde Türkiye'ye karşı yaptırım çağrısı
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Mart 1 2021
Paylaş
X Post
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tutuklu bulunan iş insanı aktivist Osman Kavala ile HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tahliyesine karar verdi ancak Ankara kararı henüz uygulamış değil.
Çok tepkilere neden olan Ankara’nın bu tutumu Avrupa Konseyi’nde de gündem konusu.
Uluslararası faaliyet gösteren üç insan hakları kuruluşu, Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki AİHM kararına uymayan Türkiye'ye karşı Avrupa Konseyi'nin harekete geçmesi çağrısı yaptı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Uluslararası Hukukçular Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesinin (TLSP) Avrupa Konseyi'nin siyasi karar alma organı olan ve AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Bakanlar Komitesine yaptığı başvuruda, "Türkiye'nin AİHM'in Kavala'nın serbest bırakılması kararına bariz bir şekilde kayıtsız kalması, Bakanlar Komitesinin Türkiye'ye karşı ihlal süreci başlatmasını tetiklemelidir" ifadesine yer verildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü kıdemli hukuk danışmanlarından Aisling Reidy, Bakanlar Komitesi'nin Mart ayında gerçekleştireceği toplantıya atıfla, şöyle dedi:
"Komitenin, AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu ve uygulanmamasının ek önlemler gerektirecek ciddi bir ihlal anlamına geldiğiniTürkiye'ye karşı hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde netleştirmesi büyük önem taşıyor."
Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarına uymayan Avrupa Konseyi üyesi ülkelere karşı ihlal süreci başlatma yetkisine sahip. Bu yetki ilk olarak 2017 yılında, hapisteki muhalif politikacı Ilgar Mammadov'un koşulsuz olarak serbest bırakılması yönündeki AİHM kararına direnen Azerbaycan'a karşı kullanılmıştı.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 46'ncı maddesinin 4'üncü fıkrasına dayanan ihlal sürecinin başlatılabilmesi için Bakanlar Komitesi'nde üçte ikilik oy çoğunluğu gerekiyor. Süreç başlatıldığında karara uyumsuzluğun tespiti için dosya yeniden AİHM'e gönderiliyor. AİHM'in bağlayıcı karara uyulm
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.CHP'de kurultay satrancı: 'Kurultay' dedi! Tarih vermedi!2.Uyuşturucu operasyonu yapılan 7 ünlünün test sonuçları pozitif çıktı!3.'Hurdaya çıkardılar!' Ekrem İmamoğlu: “Yargıyı bindirdikleri araba...'4.CHP’nin sosyal medya hesabı el değiştirdi!5.Öcalan: “Demokrasinin kolayca inkar edildiği bir ülkede, hiçbir sorun çözülemez”
6.'İzzet Ulvi Yönter dökümü' MHP'de bir il teşkilatı daha feshedildi!7.Sadırıları ilk durduran taraf İran oldu8.MHP'de yaprak dökümü sürüyor! Konya'dan sonra Kilis il başkanlığı da feshedildi9.Nur Dede’den Geleceğe Miras: Kalbimizi ve Dilimizi İnşa Eden Masallar10.İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: 'Hiçbir tehdide karşı geri adım atmayacağız'

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

CHP'de kurultay satrancı: 'Kurultay' dedi! Tarih v...

Uyuşturucu operasyonu yapılan 7 ünlünün test sonuç...

'Hurdaya çıkardılar!' Ekrem İmamoğlu: “Yargıyı bi...

CHP’nin sosyal medya hesabı el değiştirdi!

Öcalan: “Demokrasinin kolayca inkar edildiği bir ü...







