Avrupa Nükleer kazadan kıl payı kurtulmuş

Almanya, İsviçre, Fransa üçgeninde Fransa’nın Alsas bölgesinin Fessenheim kasabasında Fransa’nın en eski Nükleer Santralinin 2014 Nisan ayında yaşanan kazayı örtbas ettiği ortaya çıktı. Her yıl farklı teknik kazalara yol açan santralin derhal kapatılması isteniyor. Yaşanan kazaların örtbas edilmesi ve yeniden reaktörlerin elektrik üretimine geçmesi üç komşu ülkede yaşayanları korkutuyor.

Avrupa Nükleer kazadan kıl payı kurtulmuş

Fransız Atom Enerji Denetleme Kurumu (ASN), Uluslararası Atom Enerji Kurumu’na meydana gelen kazanın riskli olmadığını belirtmiş.
Komşu ülke medyalarında son bir hafta içinde ana konu olan santral kazası başta Almanya’nın ‘Süddeutsche Zeitung’, ‘WDR’ haberlerine göre, “Santralde aniden meydana gelen su baskını elektrik sistemini devre dışı bıraktı. Reaktörlerden biri devre dışı kaldı. Alman Çevre Bakanlığı kazayı teyit etti.” Yaşanan kazada Nükleer yakıt çubuklarının kontrol edilemediği, böyle bir kazanın Avrupa’da bugüne kadar yaşanmadığı kazanın çok riskli olduğu yazıldı. Çernobil, Fukişima nükleer kazalarından sonra Avrupa’nın üçüncü nükleer kazadan kıl payı kurtulduğu anlaşıldı.

Üç ülkenin Yeşiller Partisi 1970 yılında inşa edilen 1977 yılında elektrik üretimine başlayan 1760 MW kapasiteli eski santralin derhal kapatılması için yıllardır mücadele veriyor. Greenpeace çevreci aktivistler başka faciaların yaşanmaması için geçtiğimiz yıllar içinde ‘Fessenheim’ santralinin soğutma kulelerine çıkarak eylem yapmışlardı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande santralin 2017 yılında kapanması için söz verirken, Fransız Çevre Bakanı Segolene Royal ile 2017 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığına aday olan Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppe santrali kapatmayacağını duyurmuştu. Seçim malzemesi haline gelen Fransa’nın en eski nükleer santrali üç komşu ülkede sorun oldu.

Almanya’nın Baden Württemberg eyaletine sınır olan santral, eyalet politikacılarını harekete geçirdi. Santralin derhal kapatılması için Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Çevre Bakanı Segolene Royal’e mektup yazan Baden Württemberg siyasetçilerine Almanya’nın Rheinland Pfalz eyalet başkanı Malu Dreyer de katıldı.

<< Önceki Haber Avrupa Nükleer kazadan kıl payı kurtulmuş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER