Avrupa'da 7 Haziran endişesi

7 Haziran seçimleri öncesi yaşanan endişe Avrupa'yı da rahatsız etti.

Avrupa'da 7 Haziran endişesi

Türkiye 7 Haziran seçimlerine hazırlanırken muhalefet partilerini hedef alan komplolar dünyanın takibinde. CHP’li Umut Oran, Sosyalist Enternasyonal’in seçime gözlemci heyet gönderme kararı aldığını belirtti.

Havuz medyasındaki iddialarla Türkiye gündemine oturan ve bu iddiaları yargıya taşıyan Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran önemli açıklamalar yaptı.

Bugün gazetesinden Ezelhan Üztünkaya'nın haber,ne göre, CHP’nin kurumsal kişiliği, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve kendisi ile ilgili bir ucu medya bir ucu istihbarata dayalı iddiaların ortaya atıldığını belirten Oran, bu tablonun Avrupa siyasi platformlarında, seçim güvenliğine ilişkin endişe oluşturduğunu kaydetti. Sosyalist Enternasyonal’in seçime gözlemci heyet gönderme kararı aldığını belirtti.

DEMOKRASİ FELCE UĞRADI

Oran, Avrupa ve dünyadaki tepkiyle ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Seçime 80 gün kala ana muhalefet partisine yapılan bu saldırı, iftira, komplo ve tezgah, seçim güvenliğini ve demokrasiyi sorgulatır bir durum. Avrupa ve dünyada böyle bir algı var. Buraya geldikten sonra, daha da şaşırıyorlar. Demokrasiyi felce uğramış durumda görüyorlar. Demokratik kurumların fonksiyonunu yitirdiğini görüyorlar. Yargı görevini yapmıyor. Ana muhalefet partisi genel başkanının açıklamaları, yaptığı suç duyuruları, açtığı davalar var. Bunların hiçbirisini yüksek yargı ve yargı gündemine almadı. Yasamanın başı sessiz. Hükümetin bu olaya seyirci kalması Avrupa ve dünyanın tepkisini çekiyor. Avrupa’ya göre, Türkiye’de demokratik kurumlar görevini ve sorumluluklarını yerine getirmiyor. Karalama kampanyasına seyirci kalıyorlar. Temel algı dışarıda bu. Bunu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamento Başkanı söylüyor."

BİRİNİN DUR DEMESİ LAZIM

Oran, karalama kampanyasının seçim güvenliği açısından 'her an her şey olabilir' algısına neden olduğunu kaydetti. Oran şöyle devam etti: “Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Ayala, ‘Demokraside buna birisinin dur demesi lazım. Ama demokrasi çalışmıyor. Demokrasi çalışmıyorsa seçim güvenliği ile ilgili de endişe taşıyorum’ dedi.”

CHP'YE EN BÜYÜK SALDIRI

Oran, “Kılıçdaroğlu, kumpas ve iftiralar için, kurulduğu günden bu yana 12 Eylül darbesi dahil CHP’ye yapılan en büyük saldırı dedi. Aynı fikri paylaşıyorum. CHP en büyük saldırı ile karşı karşıya” dedi. Oran, kendisi ve CHP ile ilgili iddialar konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Meclis Başkanı Çiçek’e yazı yazdığını ancak sonuç alamadığını da belirterek şunları söyledi: “Hiçbir temas olmadı. Ayala da Çiçek’le görüştü. Ayala, Çiçek’e ‘yasamanın başı olarak bu konuda kınama yapmanız, müdahale etmeniz, ortaya çıkması için çaba sarf etmeniz gerekir’ dedi. Ancak Çiçek, başka konuları gündeme getirdi. Çiçek, ‘aramızda çözmemiz gereken bir konu’ yanıtını verdi.”

'BİR UCU İSTİHBARAT'

CHP’li Oran, “Bunu yapanlar belli. Bir ucu medya. İktidar partisine bağlı medya grubu, medya grubunun sahibi Ethem Sancak AKP Parti MKYK yöneticisiydi. Erdoğan’a çok yakın. Kampanyanın istihbarat, emniyet ayağı var. Bu ayakların ortaya çıkacağına kesinlikle inanıyorum” dedi.
<< Önceki Haber Avrupa'da 7 Haziran endişesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER