Avrupalı siyasetçiler, Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğünden kaygılanıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Kasım 3 2015
Avrupa Birliği Parlamentosu'na üye 16 ülke siyasetçileriyle yapılan araştırmada, parlamenterlerin en çok Türkiye'deki basın, ifade ve bireysel özgürlükler konusunda kaygılandığı ortaya çıktı. Avrupalı parlamenterleri kaygılandıran diğer konular ise; insan hakları, demokrasi ve Kürt sorunu oldu.
Avrupa Birliği Parlamentosu'na üye 16 ülke siyasetçileriyle yapılan araştırmada, parlamenterlerin en çok Türkiye'deki basın, ifade ve bireysel özgürlükler konusunda kaygılandığı ortaya çıktı. Avrupalı parlamenterleri kaygılandıran diğer konular ise; insan hakları, demokrasi ve Kürt sorunu oldu.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ve Young Friends of Turkey tarafından yapılan "Diyaloğu ve Çözümü Teşvik Etmek: Avrupalı Parlamenterler Türkiye Hakkında Ne Düşünüyor?" konulu araştırmanın sonuçları, Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü'nde açıklandı. Araştırma, 16 farklı ülkeden ve 7 siyasi gruptan 27 parlamenter ve buna ek olarak ulusal parlamentolarda yer alan 30 parlamenter baz alınarak yapıldı.

Parlamenterlerin Türkiye-AB ilişkilerine yönelik temel kaygıları bölümünde son dönemde Türkiye'de yaşanan gelişmeler önemli bir yer tuttu. Türkiye'de basın kuruluşlarına yönelik baskıların en fazla kaygı oluşturduğunun ortaya çıktığı araştırmada parlamenterler kaygılarını şu şekilde belirtti:

"Parlamenterler, bu konular hakkında kendilerine spesifik bir soru sorulmadan bile görüşlerini paylaştı. Görüşmelerde en çok dile getirilen faktörler baz alınarak yapılan tespitlere göre en fazla basın, ifade ve bireysel özgürlükler konusu dile getirildi. Bunu temel insan hakları, demokrasi, Kürt sorunu, Türkiye'deki siyasi gelişmeler, otoriter rejim, Kıbrıs sorunu ve laiklik takip etti."

KATILIMCILARIN YÜZDE 81'İ, TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYOR

Dikkat çekici sonuçların alındığı araştırmanın temel bulgularına göre "Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyor musunuz? şeklindeki soruya yüzde 81 oranında 'evet', yüzde 19 oranında 'hayır' cevabı alındı.

Toplantıya katılan gazeteci Murat Yetkin, 1 Kasım seçim sonuçlarını değerlendirdi. AK Parti'nin seçimden başarı ile çıkmasını ve bunu etkileyen faktörleri anlatan Yetkin, "PKK'nın terör eylemlerine yeniden başlaması Erdoğan ve hükümetin karşısına eşsiz bir fırsat çıkardı. O fırsat PKK'nın yeniden eylemlerine başla

Bu haberler de ilginizi çekebilir