Avrupalı Türklerde 'ithal evlilik' azalıyor, boşanmalar azalmıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Ocak 2 2016
Avrupalı Türkler için 'ithal evlilik' artık yerini 'buradan evlenmeye' devrediyor, fakat ivmesi yukarı doğru çıkan boşanmaların önüne geçilemiyor. Psikolog Erdinç Üstündağ, Anadolu toplumunun temel yapısı, aile kurumda ciddi çatırdamaların olduğunu söylüyor. "Evlilikler oyuncak oldu." diyen Üstündağ 20-30 seneye evlenmelerde ciddi azalmaların olacağına inanıyor.
Avrupalı Türkler için 'ithal evlilik' artık yerini 'buradan evlenmeye' devrediyor, fakat ivmesi yukarı doğru çıkan boşanmaların önüne geçilemiyor. Psikolog Erdinç Üstündağ, Anadolu toplumunun temel yapısı, aile kurumda ciddi çatırdamaların olduğunu söylüyor. "Evlilikler oyuncak oldu." diyen Üstündağ 20-30 seneye evlenmelerde ciddi azalmaların olacağına inanıyor.

Psikolog ve kişisel gelişim uzmanı Erdinç Üstündağ, özellikle evlilik kurumunun çok yıpratıldığını söyleyerek ileride toplumu temelden yaralayacak ciddi sorunlara işaret etti. Evliliklerin ve ayrılıkların çok hızlı geliştiği söyleyen Üstündağ, bir anda evlilik kararı alan gençlerin henüz bir sene bile dolmadan boşanma kararı aldıklarını vurguluyor. Bazen ortada kalan çocukların ise ileride evliliğe soğuk baktığı görüşünde. Bu sebeple 20-30 sene sonra evlenmelerde ciddi oranlarda düşüş yaşanacağını düşünüyor.

SUDAN SEBEPLERLE AYRILIYORLAR

Üstündağ, "Bazı gençler saçma sapan nedenlerden dolayı ayrılıyor. Artık ayrılmak çok doğal karşılanıyor. Ayrılmak basit sebeplerden dolayı çiftler çok çabuk ayrılıyor. Maneviyatı sadece gösteriş amaçlı yaşayan, içselleştirmeyen insanların evliliklerinde böyle sorunlar daha fazla olabiliyor. Anneler kızlara, babalar erkek çocuklarına evlenemeden yuva kurma eğitimi vermeli. Bunu yapamıyorlarsa, hiç merak etmesinler, sokakta veya internet dünyasında bunun yanlış bilgiler edinmeleri işten değil." diyor.

Aile birleşimi yolu ile Türkiye'den evliliklerde sorunlar olduğunu hatırlatan Üstündağ, "Toplumda bu durumun doku uyuşmazlığı, farklı toplum ve kültürde büyümüş olmaktan dolayı birbirlerini anlamama gibi bir sebeplere neden olduğuna dair algı oluşmuştu. Fakat son yıllarda bu tip evliliklerin yerini doğdu büyüdüğü ortamda, birbirini tanıyan, aynı kültür ortamında büyüyen gençler arasındaki evlilikler aldı. Fakat sonuç değişmedi, boşanmalar yine var ve artıyor. Türkiye'den gelen damat veya gelini Türkiye'ye yollamayan, ailesini aramasına izin vermeyen insanlar var. Avrupa'ya birisini getirmek

Bu haberler de ilginizi çekebilir