Avrupa'yı vuran koronavirüste gelişme

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Nisan 12 2020
Çin'de ortaya çıkarak şimdiden 110 bine yakın can alan koronavirüsün (Covid-19) izlerini takip eden bilim insanları hayli ilginç sonuçlara ulaştı.
Buna göre, Avrupa'yı vuran tipteki koronavirüsün menşei Çin değil. Bu tip koronavirüs önce Singapur ve Doğu Asya ülkelerinde görülüyor, ardından İngiltere'ye ulaşıyor ve sonra da Avrupa'ya yayılıyor.

Bilim insanları A, B, C olarak kategorilendirdikleri virüs tiplerinden C'nin Çin'de değil, Singapur ve çevre ülkelerde görüldüğünü, oradan da Avrupa'ya geçiş yaptığını belirtiyor.

The Telegraph'ta yer alan makalede konuyla ilgili şu detaylar dikkat çekiyor:

"Koronavirüs ile ilgili ilk genetik gelişim analizlerine göre İngiltere’deki epideminin Çin’den çok Singapur, Güney Kore ya da Hong Kong menşeli olabileceği belirtiliyor. 

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, genellikle ilk dönem insan atalarımızın kökenlerini izlemek için başvurulan 'filogenetik' tekniklerini kullanarak, aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan virüsün üç farklı varyantı olduğunu keşfettiler.

A, B ve C olarak adlandırılan bu üç tür, muhtemelen belirli popülasyonları enfekte edecek şekilde dönüşerek, dünya genelinde farklı yollar izledi ve mutasyona uğradı. Ataların soyundan gelen "A" varyantı en çok yarasa ve pangolinlerde bulunan koronavirüs ile ilişkili. 

Ana kara Çin'de en yaygın olan ikinci tip "B", "A" dan türedi ve iki mutasyonla ayrışırken, "C" ise "B" nin "kızı."Ancak ilginç bir şekilde, başlangıçta İngiltere ve Avrupa'yı enfekte eden 'C' tipi varyantına Çin ana karasında hiç rastlanmadı.

Gazeteye göre aslında, Hong Kong, Singapur, Güney Kore'de yaygın olan virüsün de  bu bölgelerden Avrupa'ya yayıldığı düşünülüyor. İngiltere’ye bir vaka da doğrudan Avustralya'dan geldi.

Cambridge Üniversitesi genetikçilerinden Dr. Peter Forster, "İngilizler, doğrudan

Bu haberler de ilginizi çekebilir