Avukatlık Kanunu'nda değişiklik teklifi


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, adli yardım ücretlerinin artırılması için Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılması teklifinde bulundu.

Tanal, TBMM Başkanlığına sunduğu teklifin genel gerekçesinde, "Adli yardımın amacı, bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımında eşitliği sağlamak üzere, adalete erişimi kolaylaştırmak ve sosyal hukuk devleti ilkesinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamaktır. Aynı zamanda avukatlık ücretini ve yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmayanların avukatlık hizmetlerinden yararlandırılmasıdır." açıklamasında bulundu.

Anayasa'nın 36. maddesine göre; herkesin meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahip olduğunu hatırlatan CHP'li Tanal, şöyle devam etti:
"Bu anayasal düzenleme ile İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi Madde 6'da düzenlenen adil yargılanma hakkı ve madde 13'te düzenlenen etkili başvuru hakkının kullanılması bakımından adli yardım çok önemli bir araçtır. Sadece ekonomik sebepler yüzünden avukatlık ücretlerini ve yargılama giderlerini karşılama olanağı bulunmadığı için veya sair nedenlerle yargı yoluna başvurmanın engellenmiş olması, AİHS 6. maddesindeki Adil Yargılanma Hakkı ve 13. maddesindeki Etkili Başvuru Hakkı kapsamında insan hakları ihlali oluşturmaktadır. AİHS 13. maddesi ile sözleşme ile tanınmış olan hak ve özgürlükleri ihlal edilen herkes, ihlal fiili resmi görev yapan kimseler tarafından bu sıfatlarına dayanılarak yapılmış da olsa, ulusal bir makama etkili bir başvuru yapabilme hakkına sahiptir. Bu pozitif yükümlülük devletlere, bireyin sözleşme ile öngörülen temel haklarına yönelik her türlü saldırıya karşı etkili bir biçimde hakkını arama imkanı sağlamasını emretmektedir."

Tanal gerekçesinde, "TBB Adli Yardım Yönetmeliği, Avukatlık Kanunu'nun 180 inci maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliği hesabına aktarılan paraların, barolar arasında dağıtımı ve kullanılması ile adli yardım bürolarının kuruluşunu, görev ve yetkilerini, görevlendirilecek avukatların ve ücretlerinin belirlenmesini, işleyişini ve denetimini kapsar. Vatandaşlarımızın adli yardım hizmetinden yararlanarak adil yargılanma hakkını en iyi şekilde kullanması için bu işleri yapan avukatların da hakkaniyet ilkesi gereğince olağan akışa uygun bir ücret almaları gerekmektedir. Bu durum ise ancak Adli Yardım Bürolarının gelirlerinin idare tarafından artırılması ve bu artış oranında da Adli Yardım Bürolarında kamu görevini ifa eden avukatlara ödenen ücretlerin artması gerekmektedir." izahında bulundu.

Adli Yardım Bürosu'nda kamu hizmetinde bulunan avukatların genellikle genç ve mesleğin başında avukatlar olduğunu, büyük bir çoğunluğunun geçim sıkıntısı yaşadığına dikkat çeken Tanal, "Bu avukatların Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımızın adil yargılanma haklarına en iyi şekilde sahip çıkabilmesi adına adli yardım bürosundan gelen gelirlerinin iyileştirilmesi elzemdir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Avukatlık Kanunu'nda değişiklik teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER