Avustralya'daki Türkler, Auburn'u Türkiye'ye çevirdi


Avustralya'da, Sydney şehrinin Auburn semti adeta Türklerin bulunduğu bir mahalle gibi. Türkler tarafından işletilen kasap, manav, eczanenin bulunduğu semtte, Türk doktor ve berberler de vatandaşların hizmetine koşuyor. Auburn'da Türkçe konuşularak hemen her türlü ihtiyaç giderilebiliyor.

Uzun yıllardan beri Auburn'da çalışan Fevzi adlı vatandaşın dükkanını, Türkiye'deki herhangi bir bakkaldan ayırmak mümkün değil. Mahallenin bakkalı Fevzi'yi sokaktaki hemen herkes tanıyor. Gurbetçilerin aralarında kendi şiveleriyle konuşmaları ise adeta Türkiye'de olunduğu hissi veriyor. Türkiye ligindeki takımları ve maçlarını konuşma uzakta da olsa vatandaşların vazgeçilmezi arasında.

Auburn'da birçok Türk'ün açtığı kebapçı ve restoranlarda, Adana kebabından, yaprak dönere, pideden, mercimek, paça ve işkembe çorbasına kadar birçok Türk yemeği bulunuyor. Bu dükkanlar gecenin geç saatlerine kadar vatandaşlara hizmet veriyor.

Ulaşımının kolay olduğu semtin istasyonundan Sydney'in birçok merkezine tren kalkıyor.

Semtin merkezinde yer alan Avustralya anıtına bu sene Çanakkale köşesi de eklendi. Çanakkale Savaşları'nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yapılan açılışa çok sayıda Avustralyalı katıldı. Anıtın hemen önündeki direklerde Türk ve Avustralya bayrakları yan yana yer alıyor.

8 bin civarında Türk nüfusa sahip olan Auburn'da, Türkiye'deki seçmen kütüğüne kayıtlı 4 bin kadar seçmen bulunuyor.

Türk nüfusuyla tanınan Auburn, günümüzde farklı milletlerden Müslümanlar için de bir cazibe merkezi. Semtte Lübnanlı, Afgan, Iraklı Müslümanların yanı sıra Malezyalı, Endonezyalı, Hindistanlı, Çinli ve Filipinli Müslümanlar da bulunuyor. Auburn semtinin Müslümanlar için cazip olmasının diğer bir nedeninin Türklerin inşa ettiği Gelibolu Camii olduğu ifade ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Avustralya'daki Türkler, Auburn'u Türkiye'ye çevirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER