Avustralya gelir vergisini azaltmayı, çalışanı ödüllendirmeyi düşünüyor


Avustralya'da Malcolm Turnbull'un başbakan olduktan sonra kurduğu yeni kabinenin Hazine Bakanı Scott Morrison, ülkedeki gelir vergisi oranlarında azaltma yapmayı planladıklarını duyurdu. Morrison, Avustralya'da üst gelir gruplarından alınan vergi oranlarının fazla olduğuna işaret ederek, "Daha fazla çalışan insanlardan alınan yüksek gelir vergisi, çalışkanlıkları nedeniyle insanları cezalandırmak anlamına geliyor." dedi.

Avustralya ekonomisinde taze bir başlangıç ve enerji vermeyi amaçlayan hükümet, farklı bir yaklaşımla vergilerde indirim ve hatta bazı vergilerin tamamen kaldırılması gerektiğini düşünüyor. Yeni federal hükümet bu amaçla, karbon vergisini kaldırmayı planlıyor.

Karbon vergisi Avustralya'nın atmosferde kirliliğe ve iklim değişikliğine neden olan şirketler ve kurumlardan alınan vergi yanı sıra, halktan da belirli oranda bir vergi alınması nedeniyle, ülkede geniş tartışmalara neden olmuştu.

Yeni hükümet Avustralyalı madencilerden alınan ilave vergileri de kaldırmayı planlıyor. Maden vergisi başlığı altında geçen vergi, ülkedeki maden şirketleri tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.

Avustralya'nın en büyük maden müşterisi Çin'in ekonomisindeki yavaşlama ve ağır vergiler nedeniyle özellikle Avustralya'da küçük ve orta ölçekli bazı maden şirketleri kapanmak zorunda kalmıştı. Ayrıca maden şirketlerinin gelirlerinde meydana gelen azalma nedeniyle, Avustralya'nın maden zengini eyaletleri, Federal hükümete şikayette bulunmuş ve eyaletlerinin maden gelirlerinin daha fakir eyaletlere kaydırılmasına itiraz etmişti. Avustralya'da bu konuda eyaletlerin federal hükümetle ve kendi aralarında süregelen görüş ayrılıkları halen devam ediyor.

Hazine Bakanı Scott Morrison, Avustralya ekonomisini canlandırmak için yatırım yapacak insanların elindeki paranın arttırılması gerektiğini bunun ise bireysel vergi oranlarının düşürülerek temin edilebileceğini belirtiyor. Morrison basına yaptığı açıklamada "Prensip olarak insanların kendi gelirlerinin daha fazla bir miktarını ellerinde tutmasından yanayız ve inanıyorum ki bu yapılabilir." ifadesini kullandı.

Avustralya'da çalışkan insanların, bu çabaları nedeniyle ödüllendirildiği döneme yeniden dönülmesi gerektiğinin altını çizen Hazine Bakanı, "Bu ülkede kişisel ve aile gelir vergilerinin indirildiği döneme yeniden geri dönülmesini temin etmek istiyoruz." dedi.

Avustralya Buluşlar ve Yenilikler Bakanı Wyatt Roy ise Nine Network televizyonuna Morrison'un sözlerini destekleyen bir açıklamada bulundu. Roy, Avustralya'nın vergileri düşürerek, uluslararası yatırımcıları ülkesine çekmesi gerektiğini vurguladığı açıklamasında, "Koyduğumuz vergilerle kendi kendimizi fakirleştirdiğimiz sürece, insanlarımızın ihtiyacı olan iş imkanlarını elde etmemiz mümkün değil." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Avustralya gelir vergisini azaltmayı, çalışanı ödüllendirmeyi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER