Avustralyalılar gazlı içeceklerden kaçmaya başladı


Aşırı şeker kullanımının neden olduğu sağlık sorunları nedeniyle toplumdan gelen tepkilerin giderek artması, Avustralya'da üretim yapan gazlı içecek şirketlerini yeni yöntemler arayışına yönlendiriyor.

Avustralyalılar tükettikleri şeker miktarını azaltmanın yollarını ararken, ülkedeki gazlı içecek satışları düşüyor. Dünyanın en büyük gazlı içecek şirketi Coca-Cola'nın 2014 yılı satışları yüzde 25 düştü. Karları azalan Coca-Cola, Pepsi/Schweppes gibi dev şirketler baskı altında kalarak, daha sağlıklı içecek çeşitlerine yatırım yapmaya başladı.

Nitekim geçtiğimiz Mayıs ayında, Morgan Stanley tarafından yapılan ve 1500'dan fazla kişinin katıldığı yeni bir araştırmaya göre, son bir yıl içinde Avustralyalıların yüzde 48'i gazlı içeçek tüketimini azaltmış ya da tamamen terketmiş durumda. 2013 senesinde ise aynı oran yüzde 45'ti.

Satışların giderek düşmesi üzerine harekete geçen şirketler, düşük kalorili yeni tarz gazlı içecekleri piyasaya sürmeye başladı. Ancak bu çabalara rağmen, gazlı içecek satışlarında gerekli başarı sağlanamıyor. Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 55'i düşük kalorili gazlı içecekleri tüketmiyor ya da çok azaltmış durumda. Gazlı içecek satışları düşen Coca-Cola buzlu çay ve su satışlarını arttırmaya çalışıyor. Bilim adamlarının son yıllarda yaptığı araştırmalarda, şeker tüketiminin insan vücudunda meydana getirdiği tahribatın çok net bir şekilde ortaya çıkması da gazlı içecek şirketlerine karşı, alttan alta gelişen bir tepkinin oluşmasına neden oluyor.

İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmaya göre şeker hastalığı ile gazlı içecek tüketiminin doğrudan ilişkisi var. Buna çare olarak piyasaya sürülen suni tatlandırıcılar da yine derde deva değil. Zira İngiliz Medical Journal Dergisi'nde yayınlanan ve 17 bağımsız araştırmanın sonuçlarından oluşan verilere göre, suni tatlandırıcılarla ilişkili ikinci tip şeker hastalıklarında yüzde 18 artış var. Şişmanlık riskinin artış oranı ise yüzde 13.

Araştırmayı yapan Morgan Stanley analisti Tom Kierath, gazlı içecek tüketiminin giderek düşmesindeki asıl neden içindeki şekerden kaynaklanıyor. Bu durum düşük kalorili gazlı içeceklerde de aynı.

Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 60'ı gazlı içeceklerin içindeki şekerden dolayı terkettiğini belirtiyor. Spor içecekleri ve sulandırılarak içilen meyve özlü içeceklerin satışlarında da yine düşme var.

Karları azalan Coca-Cola, Pepsi/Schweppes gibi dev şirketler şişe su, hindistan cevizi suyu, spor içecekleri, aromalı süt, soğuk çay üretimi için yeni yatırımlar yapıyorlar. Araştırmalara göre 600ml'lik gazlı içeceklerde 16 ila 18 çay kaşığı şeker konuluyor. CİHAN
<< Önceki Haber Avustralyalılar gazlı içeceklerden kaçmaya başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER