Avusturya'da aşırı sağcı partiden oy patlaması


Mülteci kriziyle birlikte siyasi dengelerin değiştiği Avusturya'da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) hızla yükseliyor. İki hafta sonra başkent Viyana'da yapılacak seçimler öncesinde dikkatlerin yöneldiği FPÖ, Yukarı Avusturya eyaletinde de oylarını iki katına çıkardı ve yüzde 30'la ikinci parti oldu.

Haziran ayında Burgenland eyaletinde oylarını yüzde 9'dan yüzde yüzde 27'ye yükselten ve koalisyon ortağı olan FPÖ, ülkedeki ikinci yerel seçimde de büyük bir çıkış yakaladı. İktidardaki Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) 10 puan kayıpla yüzde 36 oy aldığı Yukarı Avusturya'da FPÖ yüzde 30 ile ana muhalefet oldu. Sosyal Demokrat Parti ise yüzde 18'le üçüncü oldu.

ÖVP'nin Yukarı Avusturya lideri Dr. Josef Pühringer sonuçları demokratik bir saygıyla karşıladığını ve oluşan tablodan sonra her partiyle koalisyon kurabileceklerini söyledi. Partinin lideri Heinz-Christian Strache, kimsenin beklemediği ölçüde bir başarı ortaya koyduklarını ifade ederek alınan sonuçlarla birlikte hedeflerine daha büyük bir heyecanla ilerlediklerini söyledi. Avusturya Başbakanı Werner Faymann ise sonuçların kendisi için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber Avusturya'da aşırı sağcı partiden oy patlaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER