Avusturyalı Felix'e özendi, uzaya peynirli kol böreği gönderdi


Avusturyalı sporcu Felix Baumgartner'in, helyum gazıyla doldurulmuş balonla 2 saat 15 dakikada 38 bin metre yüksekliğe ulaştıktan sonra paraşütle inmesinden esinlenen börek ustası, 600 gramlık peynirli böreği ve Türk Bayrağı'nı Hong Kong'dan getirttiği özel stratosfer balonla uzaya gönderdi. GPRS (General Packet Radio Service-Takip sistemi) takılı börek kutusuna takılan kamera da balonun yükselmesini an be an görüntüledi. Sadece 4 saatte 39 bin metre yüksekliğe ulaşan peynir börek, balonun patlamasıyla açılan paraşüt sayesinde yarım saatte aşağıya indi.

Baumgartner'in 2012 Ekim ayında helyum balonuyla 38 bin metre yüksekliğe çıkmasına içerlenen börekçi Hasan Acar, Hong Kong'dan helyum gazıyla uçan stratosfer balonu sipariş etti. 2 bin Euro'ya alınan balon, Türkiye'ye 17 günde ulaştı. Bursa'da önceki sene 2 bin 23 metre kol böreği yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazanan börekçi Hasan Acar, yaptığı 600 gramlık peynirli böreği ve bir adet Türk Bayrağı'nı hazırladığı kutuya koydu. Çoğunluğu Havva Aslanoba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi olan yaklaşık 100 kişi nezaretinde 2 aylık bir çalışma ve 20 bin liralık maliyet sonucu hazırlanan helyum gazlı balon, 'Uzaya börek gönderiyoruz' pankartı önünde Gölyazı'nda uzaya gönderildi. Börek ustası Acar, "2023 metre uzunluktaki börek yaptık ama bizim için yeterli değil. Uzaya börek yolluyoruz. Bu böreği müzede saklayacağım, Türk astranot ne zaman uzaya çıkarsa bu böreği beraber yiyeceğiz." dedi.

Ardından öğrencilerin alkışları eşliğinde gökyüzüne bırakılan, özel takılan kamera ve GPRS ile an be an görüntülenen balon, 4 saat içerisinde 39 bin metre yüksekliğe ulaştı. Helyum gazlı balon bu yükseklikte patlayınca devreye giren paraşüt kutunun aşağıya inmesini sağladı.

DÖRT SAATTE YÜKSELDİ; BALON PATLAYINCA PARAŞÜTLE YARIM SAATTE İNDİ

Börek ve bayrağı taşıyan balon gökyüzüne bırakıldığı yerin 95 kilometre güneydoğusu olan İnegöl'ün Kurşunlu Mahallesi yakınlarına düştü. GPRS sayesinde kısa sürede börek kutusuna ulaşan Hasan Acar, düzenlediği basın toplantısında projenin detaylarını anlattı. Acar, şunları kaydetti: "Dünya'da daha önce oldu mu, bilmiyorum. Ama Bursa'da bir ilki gerçekleştirdik. Böreğimizi 39 bin metre yüksekliğe gönderdik. 39 bin metreye 4 saatte çıktı, yarım saate aşağıya indi. 2 ay gibi bir sürede hazırladık. Sadece börek değil, Türk bayrağımızı da uzaya gönderdik. Bayrağımızı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına hediye edeceğim. Uzaya giden böreği de kuracağımız müzeye koyacağız. Güzel bir vakumladıktan sonra böreğimizi muhafaza edeceğiz. Eksi 60 dereceyi gördüğü için börek oldukça soğuktu. Börekte herhangi bir bozulma yok, vakumlayıp müzede sergileyeceğiz. Uzaya peynirli yolladım patates bozulurdu herhalde. 100 kişilik çalışmayla projeyi gerçekleştirdik. Gölyazı'ndan gökyüzüne bıraktığımız börek İnegöl'ün Kurşunlu Mahallesi'ne iniş yaptı." CİHAN
<< Önceki Haber Avusturyalı Felix'e özendi, uzaya peynirli kol böreği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER