Ayasofya uzun süreli restorasyona giriyor: 'Bu kadar yeter’ mi dediler?

Akit'ten kovulan Abdurrahman Dilipak, 24 Temmuz 2020'de camiye çevrilen Ayasofya'nın uzun süreli restorasyona alınacağını yazdı.

SHABER3.COM

Habervakti yazarı Abdurrahman Dilipak, bugünkü yazısında   86 yıllık müze geçmişinin ardından 24 Temmuz 2020'de camiye çevrilerek yeniden ibadete açılan Ayasofya’nın uzun süreli restorasyona alınacağını yazdı. Dilipak, “Bu kadar yeter” dediler galiba” yorumunu yaptı.

Tamamını okumak için tıklayın

AYASOFYA'NIN TARİHİ

Tarihi yarımadada Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet meydanında buluna Ayasofya, İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesi olup, aynı yerde üç kez inşaa edilmiştir.İlk yapıldığında Megale Ekklesia (Büyük Kilise ) adını almış, V. yüzyıldan itibaren ise Hagia Sophia (Kutsal Hikmet) olarak adlandırılmıştır.I. Kilise İmparator Constantinos ’un (324–337) oğlu imparator Constantios (337–361) tarafından 360 yılında yaptırılmıştır. Bu kilise bazilikal planlı ve ahşap çatılıdır. Kilise 404 yılında İmparator Arcadios’a karşı, çıkan halk ayaklanmasında kısmen yakılmış ve harap olmuştur. II. Kilise İmparator II. Theodosios (408–450) tarafından Mimar Ruffinos ’a 415 yılında inşaa ettirilmiştir. Bu yapı da yine bazilikal planlı, ahşap çatılı, 5 nefli ve 3 kapılı anıtsal girişli bir yapıdır.

II. Ayasofya da İmparator Iustinianos ( 527–565) aleyhine 532 yılında başlayan ve tarihte Nika ayaklanması olarak adlandırılan isyan sonucunda yanmış ve yıkılmıştır. Bugünkü Ayasofya İmparator Iustinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı olan Miletos’lu (Milet) Isidoros ile Tralles’li (Aydın) Anthemios ’a yaptırılmıştır. Binanın yapımına 23 Şubat 532 tarihinde başlanmış,1000 usta ve 10.000 işçi ile 5 yılda tamamlanmış, 27 Aralık 537 yılında ibadete açılmıştır.Ayasofya’da VI. yüzyılda yapılan orjinal tavan mozaiklerinin bitkisel ve geometrik motifli olanları günümüze kadar ulaşmış, ancak tasvirli mozaikler ikonaklazma akımının bitiminden sonra yapılmıştır.
<< Önceki Haber Ayasofya uzun süreli restorasyona giriyor: 'Bu kadar yeter’... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER