Aydın Duruşun Sağı-Solu
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Ocak 17 2021
"Türkiye Devleti’nin temellerinin atılmasından bir müddet sonra tüm muhaliflerin susturulması üzerine, dönemin meşhur yazarları ve şairlerinin ekseriyeti, tenkidi bırakıp kendilerini bu muhalifsiz otoriter döneme adapte ettiler. Kimi aydın, ilk zamanlarda cüretkârca eleştirdikleri Halk Partisi ve lider kadrosunu bu yeni dönemde mübalağalı övgülere boğdular."
Eyüp Ensar Uğur | samanyoluhaber.com
Aydın Duruşun Sağı-Solu ve Alkan
Yazar Ahmet Turan Alkan’ın Cumhurbaşkanına ve onun gizli iktidar ortağına yazdığı mektup onu iyi tanıyanlar tarafından şaşkınlıkla karşılandı.
Şu zalim süreçte baskılara karşı en erdemli örnekleri sergileyen Alkan’ın daha evvel Nazlı Ilıcak ve benzeri aydınlar gibi pişmanlığını belirttiği bir mektup yazacağını kimse düşünmüyordu.
Kendisini boğazlama niyetinde olan bıçağı yalamayacağım ifadesi darb-ı mesel olan biriydi halbuki. Elbet bunun haklı veya haksız görülen yönleri çok tartışıldı ama benim bu tartışmada ilgimi çeken sosyal medyada “sağ kesimden gerçek aydın çıkmaz” gibi yine toptancı sözlerin alıp başını gitmesi idi.
Bu sorunun sağının solunun olmadığını göstermek için eski bir yazımı tekrar paylaşmak istedim.
Bu makale eski bir dönemi ele alıyor ama anlatılan olayların günümüzle epey örtüştüğünü görünce eminim çok şaşıracaksınız...
***
Cumhuriyet Döneminde Aydın Namusunu Koruyanlar ve Parya Edenler
Muhalif seslere tahammülü olmayan bir otoritenin propagandif yayınlarının sorgulanmadan gerçek olarak kabul edilmesi akla ziyan.
Cumhuriyet’in ilk yıllarında İstiklal Mahkemeleri aracılığıyla devlete karşı işlenen suçlar kapsamında verilen cezaların önemli bir kısmı karanlıkta kalmıştır. Halen bu konuda tatmin edici veriler ortaya konamamaktadır.
Bunun baş sebebi; devrin farklı seslerini kısan sansür ve yanlı resmi anlatımlardır. Ve aradan geçen onca zamanda bu resmî tutum toplumun önemli bir kesimini sert politik ve ideolojik bir yapıya büründürmesidir.
Bu en başta bilimsel ve objektif çalışma ile tartışmaların önünü kesen b
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”2.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!3.Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle serbest bırakıldı4.Barış Terkoğlu adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı5.Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere büyük öfke: Gemiyi ateşe verdiler
6.En zenginler listesindeki Ali Sabancı'dan şaşırtan çıkış: 'Geçinemiyorum'7.'Dış kuvvet' ve 'temas' ayrıntısı...8.Yandaş Selvi düşen Libya uçağı için sabotaj iddiasını gündeme getirdi9.AİHM'den dikkat çeken 'Ekrem İmamoğlu' kararı!10.Kasa var motor yok: 80 yerli 'KAAN' için ABD'den yabancı motor onayı bekleniyor

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, ...

Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeye...

Lütfi Arıboğan ve İlhan Helvacı adli kontrolle ser...

Barış Terkoğlu adli kontrol şartıyla serbest bırak...

Kıyamet için gemi inşa ettiren sahte peygambere bü...


