AYM Başkanı'na McCarthy göndermesi

HSYK üyesi Mahmut Şen, "makul şüphe" yasasını onayan AYM'nin Başkanı Zühtü Arslan'a tarihi bir hatırlatma yaptı.

AYM Başkanı'na McCarthy göndermesi

Anayasa Mahkemesi’nin "makul şüphe" yasasını onamasına HSYK üyesi Mahmut Şen'den ilginç bir tepki geldi. Şen, AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın "McCarthy dönemi ve Post 11 Eylül Dönemi Amerikası" başlıklı yazısını paylaştı. Arslan, yazısında McCarthy dönemi ve 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD’nin hukuku devre dışı bırakmasını eleştiriyor.

Adalet.org sitesinde AYM’nin makul şüpheye ilişkin yasayı iptal talebini reddetmesinin ardından Başkan Zühtü Arslan’ın kitabından bölümler yayınlandı. HSYK üyesi Mahmut Şen’in paylaştığı yazıda Arslan, ABD’de 1940 ve 1950’lerdeki komünizm korkusu sebebiyle hortlayan McCarthy zihniyetini eleştirel bakış açısıyla değerlendiriyor. 

"KORKU POLİTİKASI"

Yazısında dikkat çeken tespitler yapan Arslan, "Yönetimin Korkusu, Korkunun Yönetimi" başlıklı bölümde, korkunun hakim olduğu, belli belirsiz bir düşmandan kaynaklanan korkunun yeniden üretildiği ve bunun bir politikaya dönüştüğü dönemler olduğuna vurgu yapıyor.  

Korkunun kamçıladığı baskı politikasının, bu dönemlerde paranoyayı yansıtan boyutlara ulaşabildiğini belirten Arslan, “Korku, her türlü baskıcı politikayı ve özgürlük ihlallerini haklılaştırmada kendisine başvurulan psikolojik bir silaha dönüşür.” ifadesini kullanıyor. Yazıda, korku politikasının en önemli sonucunun da akıl tutulması olduğu vurgulanıyor.

ARSLAN'DAN 11 EYLÜL TESPİTLERİ 

“McCarthy döneminde histerik boyutlara ulaşan "Kızıl Korkusu" yüzlerce kişinin işini kaybetmesine, aşağılanmasına veya hapiste yatmasına sebep olmuştur” denilen yazıda  11 Eylül dönemine de göndermede bulunuluyor. Yazıda, “11 Eylül döneminde devletin hukuku ayak bağı olmaktan çıkardığı, hukuka bağlı olmak yerine hukuku kendisine bağladığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Devletin belirlediği düşmanlarla her türlü yolla mücadele edilecektir. Baskı politikalarını eleştirenler de düşmana destek vermekle suçlanabiliyorlar” deniliyor. 

<< Önceki Haber AYM Başkanı'na McCarthy göndermesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER