AYM iptal etmişti, Erdoğan ziyarete gidiyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Van Gölü kıyısına yapılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü için Torba Kanun ile getirilen istisna Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı ile iptal edilmişti. AYM’nin iptal ettiği inşaatı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret edeceği ifade edildi.

SHABER3.COM

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Van Gölü kıyısına yapılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü için torba yasa ile getirilen kanun AYM’nin kararı ile iptal edilmişti. AYM’nin iptal ettiği inşaatı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret edeceği ifade edildi.

AKP iktidarı, Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın Malazgirt Savaşı esnasın otağı kurduğu Ahlat’taki araziye Cumhurbaşkanlığı Köşkü yapılmasına olanak sağlayan yasa değişikliği yapmıştı. 

Köşkün yapılacağı alan Van Gölü kıyısında olduğu için “Kıyıları Koruma ve herkesin eşit şekilde faydalanması” kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle kanun değişikliğine ihtiyaç vardı.

ERDOĞAN, MALAZGİRT ZAFERİNİN YIL DÖNÜMÜNDE ZİYARET EDECEK

AKP’nin teklif ettiği ve MHP’nin desteklediği ‘Torba Yasa’ kapsamında Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün yapılacağı yer ile ilgili özel düzenleme yapıldı. 

Anayasa Mahkemesi (AYM) bu yasa değişikliğini iptal etti. AYM’nin kararı ile inşaatın akıbeti soru işaretlerine sebep olurken yeni bir gelişme yaşandı. 

Söz konusu kanun için AYM’nin iptal kararı vermesinin ardından durdurulması beklenen inşaatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaret edeceği öğrenildi.

Yeniçağ'ın haberine göre Malazgirt Zaferi’nin 948'inci yıl dönümü için Ahlat’a gidecek olan Erdoğan’ın buradaki programı kapsamında inşaat alanını ziyaret etmesi bekleniyor. 

Erdoğan’ın inşaat alanını ziyareti ise AYM’nin iptal kararına rağmen inşaatın devam edeceği şeklinde yorumlandı.

AYM, KÖŞK ALANININ KROKİSİNİ İPTAL ETMİŞTİ

Hükûmet, ocak ayında çıkardığı “torba yasa” ile Kıyı Yasası’na madde ve krokiler eklemişti. Madde ile Ahlat’ta yapımına başlanan Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Kıyı Yasası’ndaki sınırlamalardan muaf tutulmuştu. 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) müracaatı üzerine AYM, Van Gölü sahiline inşa edilmekte olan Cumhurbaşkanlığı Köşkü için kıyının doldurulmasına, kazı yapılmasına, değiştirilmesine, duvar, çit, parmaklık gibi engeller oluşturulmasına izin veren yasa maddesini iptal etmişti. 

Maddenin yanı sıra “köşk alanının” gösterildiği kroki de iptal edildi.
<< Önceki Haber AYM iptal etmişti, Erdoğan ziyarete gidiyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER