AYM raportöründen skandal benzetme!

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Temmuz 9 2015
Kapatma kararını görüşen Anayasa Mahkemesi raportörü, dershanelerle ilgili skandal bir benzetme yaptı.
AYM raportöründen skandal benzetme!

1997’de AİHM’nin kumarhanelerin yasayla kapatılmasını, mülkiyet hakkına aykırı bulmadığını belirten raportör, ''Dershanelerin kapatılmasına örnek teşkil eder" dedi.

Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılmasını öngören yasanın iptal talebini bugün karara bağlayacak. Mahkeme’nin karar öncesi dinlediği dershane sahipleri, travma yaşanacağını ve dar gelirli ailelerin üniversite yarışında devre dışı kalacağını anlattı.

AKP iktidarının cadı avı projelerinden birisi olan dershane tasarısı 2014 Mart ayında 22 ret oyuna karşı 226 kabul oyuyla TBMM’de yasalaşmıştı. Kanuna göre dershaneler 1 Eylül 2015 tarihine kadar ya özel okula dönüşecek ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son vereceklerdi. CHP ise dershanelerin kapatılmasını öngören Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
 
Yüksek Mahkeme iptal talebini karara bağlanmadan önce dershane sahipleri ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın savunmalarını dinledi. Dershane sahipleri AYM'de kendilerini çarpıcı bir raporla savundu. Raporda, "Dershaneleri yasaklayan ülke yok. 45 bin kişi işsiz kalacak. Devlet eliyle toplumsal travma yaşatılacak. Dar ve orta gelirli aileler üniversite yarışında devre dışı kalacak. Dershanelerin kaybı 2 milyar, devletin kaybı yılda 380 milyon TL" gibi çok çarpıcı bilgilere yer verildi.
 
45 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK
 
Dershane sahiplerinin kapatmanın getireceği riskleri 8 madde halinde sıraladı:
 
1- Dershanelerin dünyada yasaklandığı ülke yok. Güney Kore dershaneleri kapatabilmek için 20 yıl mücadele etti. Ancak başarılı olamadı. Hükümete yakın SETA'nın raporuna göre Güney Kore'de yasak konulmadan önce 337 dershane varken, yasaktan sonra 37 bin dershane açıldı.
 
2- Dershane yasası çıkmadan önce 4 bin 262 dershanede 74 bin çalışan bulunuyordu. Yasa çıktıktan sonra Mayıs 2014'te 3 bin 525 dershanede 65 bin 500 çalışan 1 milyon 220 bin öğrenciye hizmet veriyordu. Mart 2015 itibariyle dershanelerde çalışan

Bu haberler de ilginizi çekebilir