AYM, Yüksekova'daki sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebini reddetti


Anayasa Mahkemesi (AYM) Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde sağlık hizmetlerine erişilemediği gerekçesi ile sokağa çıkma yasağına yönelik tedbir talebinin reddine karar verdi. AYM, bu karar ile sokağa çıkma yasağına ilişkin toplamda on üçüncü talebin reddine karar vermiş oldu.

Hakkari Valiliği tarafından 13 Mart 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hakkari ili Şemdinli ilçesinde ikamet eden Nafise Ekici (66), Şemdinli'de sokağa çıkma yasağı uygulanmamasına rağmen başka bir yere ulaşımın sadece Yüksekova üzerinden geçen karayolu ile sağlandığını, anılan yasak nedeniyle ilçeden çıkışın imkânsız hâle geldiğini belirtti. Ekici, 3 Mart 2016 tarihinde geçirdiği bir operasyonla kalbine stent takıldığını, en geç bir ay içinde doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini, Şemdinli ilçesinde uzman hekim bulunmadığını ve dolayısıyla sağlık hizmetlerine erişiminin mümkün olmadığını ileri sürdü. Sağlık imkanlarına erişemediğini kaydeden Ekici, AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

Tedbir talebinin reddine karar veren AYM'nin gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı: "Başvuruda Şemdinli ilçesinin coğrafi konumu nedeniyle Yüksekova'dan geçmeksizin Türkiye'nin herhangi bir noktasına ulaşımın mümkün olmadığı, dolayısıyla Şemdinli'de yaşayan başvurucunun sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlandığı ve yaşamının tehlike altında olduğu ileri sürülmüştür. Ancak resmi makamlardan alınan bilgilerden Yüksekova üzerinden yapılacak transit geçişlerin alternatif yolları kullanmak suretiyle sağlanabildiği görülmektedir.
Bununla birlikte başvurucunun başka bir sağlık kuruluşuna erişemediği yönündeki talebini resmi makamlara iletmeksizin doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğu anlaşılmaktadır. Nitekim başvuruya ilişkin Hakkari Valiliği'nden bilgi ve belge talep edilmesi üzerine sağlık birimleri olaydan haberdar olmuş, başvurucuyla farklı günlerde üç kez iletişime geçerek kara ambulansıyla sevkinin sağlanabileceği bildirilmiş ancak başvurucu tarafından bu öneri reddedilmiştir. Ayrıca başvurucu durumunun aciliyetine ya da karayolu ulaşımının neden uygun olmadığına ilişkin herhangi bir gerekçe göstermeksizin uçak ambulans veya helikopter talebinde bulunmuştur."

AYM, bu kararlarla birlikte on üçüncü kez sokağa çıkma yasağına ilişkin tedbir talebinin reddine karar vermiş oldu. AYM daha önce Tahir Elçi, Meral Danış Beştaş ile Cizre ve Sur'da yaşayan vatandaşların tedbir taleplerini reddetmişti. CİHAN
<< Önceki Haber AYM, Yüksekova'daki sokağa çıkma yasağına ilişkin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER